Varsinais-Suomen koronatilanne on vakaa

0

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa, että koronatestin vastauksen saaminen on edelleen nopeutunut. Keskimääräinen aika näytteenotosta vastaukseen on tällä viikolla ollut alle yhden vuorokauden.
Koronatestien näytemäärät ovat laskeneet elokuun huippulukemista. Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorio analysoi viime viikolla keskimäärin 910 näytettä päivässä, kun määrä edellisviikolla oli 1 020 näytettä päivässä.
– Viime viikolla positiivisten osuus laski entisestään ja oli 0,08 prosenttia. Alkuviikon perusteella näytemäärä voi edelleen hiukan laskea, laboratorion osastonylilääkäri Kaisu Rantakokko-Jalava sanoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan Varsinais-Suomessa oli todettu torstaihin mennessä yhteensä 487 varmistettua koronatapausta. Loimaalla varmistettuja tapauksia on tähän mennessä yhteensä 24.

Vakavia koronavirustaudin seurauksia on ollut syksyllä vähemmän kuin keväällä.
– Tehohoitoa tarvitsevia koronaviruspotilaita on nyt vähemmän kuin epidemian ensimmäisessä aallossa. Tämä saattaa johtua siitä, että koronavirukseen sairastuu aiempaa nuorempia ihmisiä. Tapauksista suurin osa on ikäryhmässä 20–40-vuotiaat, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.
Hän suosittaa, että esimerkiksi opiskelijajärjestöt rajoittavat kokoontumisia.
Tilaisuuksia, joissa turvavälejä on mahdollista pitää, esimerkiksi teatteriesityksiä, voidaan järjestää. Aluehallintovirasto on antanut tilaisuuksille ohjeet.

Maakunnan koronatartunnoista lähes 40 prosenttia liittyy työ- tai vapaa-ajan matkailuun ulkomailla ja 15 prosenttia perheiden sisäisiin tartuntoihin. Tartuntaketjuista kyettiin selvittämään elokuun aikana noin 70 prosenttia.
– Suomen riskimaiksi luokittelemista maista palattaessa tulee ehdottomasti muistaa olla omaehtoisessa karanteenissa kahden viikon ajan. Kaikkia sosiaalisia kontakteja tulee välttää sinä aikana, Rintala lisää.
Koronavirustaudin vuoksi sairaanhoitopiirin sairaaloissa on hoidossa alle viisi potilasta.
Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) erityisvastuualueella on todettu kesän jälkeen ensimmäinen koronavirustautiin liittyvä kuolemantapaus. Epidemian alusta lähtien alueella on kuollut kaikkiaan 20 ihmistä koronan aiheuttamaan tautiin. Tyksin erityisvastuualueeseen kuuluvat Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Varsinais-Suomessa on liikkeellä myös muita hengitystieviruksia kuin koronaa.
– Rinovirus on pääsääntöisesti nuhakuumeen aiheuttaja tällä hetkellä. Teimme laajan hengitystievirustestin satunnaisotoksella 30 koronanäytteestä. Näistä rinovirus löytyi 22 näytteestä, Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoo.