Tyksissä löytyi uusi koronaviruksen muunnos, joka leviää tehokkaasti

0
Koronavirus jyllää nyt laajasti ja pitää Loimaan terveydenhuollon henkilöstön kiireisenä. Me muut voimme yrittää olla pahentamatta tilannetta noudattamalla kaikille tuttuja koronaan liittyviä ohjeita ja määräyksiä.

KORONA Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdyissä laboratoriotutkimuksissa on löytynyt Suomessa uusi, Etelä-Afrikan koronavirusvarianttia muistuttava virusmuunnos.

Kyseinen muunnos ei ole identtinen alkuperäisen Etelä-Afrikan virusvariantin kanssa, vaan näyttää muuntuneen edelleen.

Löydös tehtiin Turussa otetuissa näytteissä. Virusmuunnos varmistui Turussa opiskelijoiden keskuudessa levinneiden tartuntojen aiheuttajaksi.

Löydös ei anna aihetta muuttaa voimassa olevia suosituksia. Varianttien tunnistaminen on epidemian ehkäisyssä tärkeää, sillä virusvariantit tarttuvat erittäin herkästi.
Ei ole kuitenkaan osoitettu, että muuntunut Etelä-Afrikan virusvariantti aiheuttaisi vakavampaa tautia. Tartuntoja saaneiden oireet ovat olleet melko lieviä.

– Kyseessä on mahdollisesti uudenlainen koronaviruksen variantti. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että tämä muuntunut Etelä-Afrikan koronavirusvariantti olisi vaikeampi kuin tavallinen. Virusmuunnokseen sairastuneita ei esimerkiksi ole sairaalahoidossa Tyksissä, Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen rauhoittelee.

Koronaviruksen variantit kuitenkin tarttuvat hyvin herkästi. Tämä selittää sitä, miksi Turun ryppäässä on todettu jo yli 90 tartuntaa.

–  Emme toistaiseksi tiedä, mistä variantti on tullut. Nämä selviävät myöhemmin, kun viruksen koko genomi tunnetaan, Vuorinen kertoo.

Samat muutokset on todettu useissa näytteissä sekä Tyksissä että THL:n tekemissä analyyseissä. Viruksen mahdollinen uusi variantti varmistuu myöhemmin niin sanotussa kokogenomisekvensoinnissa. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko vastaavaa muuntunutta varianttia löytynyt muista maista.

Tyks Laboratorioista saadaan tartunnanjäljittäjille heti tieto tämänhetkisen valtaviruksen eli brittivariantin löytymisestä. Muiden varianttiepäilyjen suhteen tarvitaan jatkotutkimuksia.