Varsinais-Suomen koronanyrkki listasi viisi huolestuttavaa seikkaa: ”Epidemian kehittymiseen vaikuttaa nyt nuorten aikuisten käyttäytyminen”

0
Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ja Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala. Arkistokuva: Marttiina Sairanen.

Koronatartunnat lisääntyvät voimakkaasti Varsinais-Suomen alueella. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä nostaa tämän hetken tilanteesta esiin viisi huolestuttavaa seikkaa.

1. Ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomessa on nyt koko epidemian korkein.

Koronan ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomessa sataatuhatta ihmistä kohden kahden viikon seurantajaksolla on nyt 189. Edellisen seurantajakson ajan ilmaantuvuusluku oli 158. Positiivisten osuus testatuista on noussut 5,2 prosenttiin.

Helmikuun puolivälissä ilmaantuvuus nousi yli sadan.

Vuosi sitten 8.3.2020 todettiin Varsinais-Suomen ensimmäinen koronatartunta. Koronavirusepidemian ensimmäisen vuoden aikana Varsinais-Suomessa todettiin yhteensä 6 111 tapausta.

– Olemme ylittäneet joulun tilanteen, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala ryhmän tiedotteessa.

2. Samassa taloudessa asuvien tartuntamäärä on suorastaan räjähtänyt.

Liki puolessa tapauksista ei tiedetä, mistä tartunta on tullut.

Varsinais-Suomessa on varmistettu 64 koronan muuntovirustapausta. Näistä suurin osa, 61 tapausta, on niin sanottua brittivarianttia ja kolme tapausta on Etelä-Afrikan varianttia. Virusmuunnosten todellinen määrä lienee kuitenkin moninkertainen.

3. Tyksissä hoidettavien määrä on kaksinkertaistunut.

Tyksissä on tällä hetkellä sairaalahoidossa 15 potilasta.

– Määrä on kaksi- ja puolikertaistunut viime viikolta, sanoo Rintala.

4. Valtaosa tartuntamääristä Varsinais-Suomen alueella on 2029-vuotiaiden joukossa.

– Koko epidemian kehittymiseen vaikuttaa nyt nuorten aikuisten käyttäytyminen. Jos noudatamme voimassa olevia rajoituksia, epidemia voi laantua kesäksi, sanoo Rintala.

5. ­Ilmoitus Traficomille mahdollisesta matkustajamäärien rajoittamisesta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tekee tartuntalain 58 f § edellyttämän ilmoituksen liikenne- ja viestintävirasto Traficomille joukkoliikennevälineissä toteutettavien rajoitusten edellytyksien selvittämiseksi.

– Joukkoliikenteeseen voi olla mahdollista tehdä rajoituksia, jotta tartuntamäärät saataisiin hallintaan. Nyt kaikki keinot tulisi ottaa käyttöön, sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä .

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu säännöllisesti arvioimaan maakunnan koronaepidemian tilannetta ja keskustelemaan toimista epidemian hillitsemiseksi. Muutoksia voimassaoleviin suosituksiin ei tällä kertaa tehty.