Loimaalaisista pian 30 prosenttia rokotettu – yksi uusi koronatartunta sunnuntailta

0

LOIMAA, ORIPÄÄ Loimaalaisista on koronarokotettu ensimmäisellä annoksella 28,8 ja oripääläisistä 26,1 prosenttia.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä rokotuskattavuus on 25,4 ja koko maassa 23,6 prosenttia. Tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sunnuntaina julkaisemiin tilastoihin.
Ikäryhmittäin yli 70-vuotiaista loimaalaisista on rokotettu ensimmäisellä annoksella 84,1 ja oripääläisistä 83,7 prosenttia, kun koko sairaanhoitopiirissä vastaava osuus on 87,3 prosenttia.

LOIMAAN kaupungin terveydenhuolto sai viime lauantaina käytettyä kaikki lauantaille varatut rokkoaineet, vaikka vielä lauantaiaamusta rokotusaikoja oli runsaat 90 vapaana.
Kaupungin terveydenhuolto avasi torstaina iltapäivästä pikaisella aikataululla koronarokotusten nettiajanvarauksen kaikille, myös perusterveille 60–69-vuotiaille loimaalaisille ja oripääläisille (LL 16.4.). Syynä oli se, ettei lauantain rokotukseen ollut saapunut riittävästi ajanvarauksia riskiryhmäläisistä. Lauantaina tästä perusterveiden ryhmästä päästiin aloittamaan 60–64-vuotiaiden rokotuksia.
Kaupungin tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen pahoittelee sitä, että 24 henkilön rokotusaika jouduttiin siirtämään viime lauantailta tämän viikon lauantaille. Suuri osa henkilöistä saatiin ajoissa kiinni puhelimella, mutta osa ehti saapua rokotuspaikalle.
Tilanne pääsi syntymään, kun terveydenhuollon henkilökunta ryhtyi lauantaiaamusta purkamaan rokotuspuhelimessa jonolla olevia ajanvarauspyyntöjä täyttääkseen vielä vapaana olleet ajat lauantaille. Samaan aikaan käytössä ja avoinna oli nettiajanvaraus, joka antoi myös rokotusaikoja lauantaille.
Heikkisen mukaan syntyi päällekkäisyyksiä ja varauksia tuli liikaa. Hän toteaa, että kyse oli kaupungin terveydenhuollon virheestä, ja jatkossa terveydenhuolto pyrkii täyttämään rokotuspäivän ajat riittävän ajoissa.

ROKOTUKSET jatkuvat tällä viikolla perjantaina ja lauantaina.
Perjantaina rokotetaan yli 70-vuotiaita sekä 65–69-vuotiaita riskiryhmäläisiä ja perusterveitä. Heikkinen muistuttaa, että kuusikymppisten perusterveiden ikäryhmä on jaettu kahteen osaan sen takia, koska heillä on käytössä eri rokote. Rokotusten eritahtinen eteneminen toisaalta 60–64-vuotiaiden, toisaalta 65–69-vuotiaiden välillä riippuu rokotemääristä.
Lauantaina rokotusvuorossa ovat ne 16–69-vuotiaat, jotka lukeutuvat ensimmäiseen lääketieteelliseen riskiryhmään, ne 18–69-vuotiaat, jotka kuuluvat toiseen lääketieteelliseen riskiryhmään sekä 60–64-vuotiaat perusterveet.
Heikkinen kertoo, että alkuviikon aikana ratkaistaan se, päästäänkö rokotuksia laajentamaan uusilla ryhmillä vielä tällä viikolla eli lauantaina. Hän sanoo, että seuraavana rokotusvuorossa ovat perusterveet 55–59-vuotiaat.

LOIMAALLA todettiin yksi uusi koronatartunta sunnuntaina. Tartuntaketju on terveydenhuollolla tiedossa, ja tapauksen johdosta asetettiin tartunnan saaneen lähipiiriä karanteeniin.
Maanantaiaamusta Loimaalla oli yhteensä neljä henkilöä eristyksessä ja yhdeksän karanteenissa. Oripäässä ei ollut yhtään henkilöä eristyksessä eikä karanteenissa.
Kaupungin terveydenhuollon mukaan koko pandemian aikana Loimaalla on todettu 129 ja Oripäässä 35 koronatartuntaa.