Riskiryhmäläisten koronarokotukset laajenevat Loimaalla ja Oripäässä

0

LOIMAA, ORIPÄÄ Loimaan kaupungin terveydenhuolto laajentaa riskiryhmään lukeutuvien loimaalaisten ja oripääläisten koronarokotuksia.
Rokotusvuoroon tulevat ne 16–69-vuotiaat, jotka lukeutuvat ensimmäiseen lääketieteelliseen riskiryhmään. Lisäksi rokotuksia laajennetaan niihin 18–69-vuotiaisiin, jotka kuuluvat toiseen lääketieteelliseen riskiryhmään.
Kaupungin tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen kertoo, että uusien ryhmien rokotukset päästään aloittamaan jo tämän viikon lauantaina.
Aiemmin oli tiedossa, että terveydenhuolto laajentaa koronarokotuksia tällä viikolla niihin 60–69-vuotiaisiin, jotka lukeutuvat ensimmäiseen riskiryhmään. Heikkisen mukaan vielä perjantaina rokotetaan pelkästään yli 70-vuotiaita ja 65–69-vuotiaita ensimmäiseen riskiryhmään lukeutuvia.
Heikkinen perustelee rokotusten laajentamista sillä, että kaupungin terveydenhuollolla on melko paljon rokotteita käytössä tällä viikolla, yhteensä 1 270 rokoteannosta. Lisäksi ajanvaraukseen ei ole saapunut niin paljoa yhteydenottoja yli 70-vuotiaiden ja 60–69-vuotiaiden riskiryhmäläisten osalta.
Hän kertoo, että terveydenhuollolla oli yli 70-vuotiaiden rokotussoittoja purkamatta noin 230 keskiviikkoaamusta. Lisäksi 60–69-vuotiaiden nettiajanvaraukseen oli kirjattu ajanvarauksia vajaat 90.

Ensimmäiseen lääketieteellisen riskiryhmään lukeutuvat muun muassa ne, joilla on aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, elinsiirto tai kantasolusiirto, vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus tai lääkehoitoinen tyypin kaksi diabetes.
Toiseen riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi ne, joilla on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus tai tyypin yksi diabetes.
Heikkinen toivoo, että alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset käyttäisivät nettiajanvarausta, jotta rokotuspuhelin ei ruuhkaudu. Hän neuvoo seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä, sillä rokotusaikataulut voivat muuttua lyhyelläkin aikataululla.
Ensi viikolla kaupungin terveydenhuolto rokottaa ainakin lauantaina. Tämän hetkisen tiedon mukaan ensi viikolla rokotteita on käytössä yhteensä noin 780.