Moninkertainen SM-mitalisti ui suuremmille vesille

0
Venlan ykköslaji on selkäuinti, mutta myös perhosuinti sujuu nuorelta tähdeltä mestarillisesti.

LOIMAA Nuoresta iästään huolimatta Venla Holma , 13, on tottunut rikkomaan ennätyksiä ja rajoja. Loimaan Uimaseuran kasvatti on paitsi 16-kertainen SM-mitalisti omassa ikäluokassaan myös selkäuinnin ikäkausimestaruusuintien kisaennätyksen haltija parin vuoden takaa. Lisäksi hän saavutti tänä vuonna aikuisten SM-kisojen aikarajan vain 13-vuotiaana.

Venlan ilmiömäisestä lahjakkuudesta huolimatta saavutukset eivät ole tulleet ilman kovaa työtä. Valmentaja Marko Isomaa kertoo Venlan harjoittelevan kuusi kertaa viikossa uintia sekä lisäksi kuivaharjoittelua eli lihaskuntoa ja motorisia vahvuuksia kerran viikossa. Treenien päälle tulevat vielä kisat.

– Olemme onneksi saaneet koronasta huolimatta jatkaa vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden kanssa harjoituksia. Se on mahdollistanut, että olemme pysyneet korkealla tasolla, Isomaa jakaa kiitoksia kaupungin suuntaan.

Pöytyällä asuva Venla on käynyt tähän saakka Riihikosken yhtenäiskoulua. Syksyllä yläasteelle siirtyessä hän rikkoo jälleen rajoja aloittaessaan opinnot Turun Luostarivuoren urheiluyläkoulussa. Sinne ei ole yltänyt yksikään loimaalaisseuran kasvatti ennen häntä.

Pääsykokeiden kautta valitut yhdeksän uintioppilasta suorittivat sekä urheilun yleistestin että uintiosion. Etukäteen Venlaa jännitti erityisesti yleistesti, jossa annettiin näyte muun muassa kehon hallinnasta, notkeudesta, juoksukyvystä ja punnerruskestävyydestä. Isomaa sanookin heidän satsanneen todella paljon yleistesteihin, sen sijaan uinnin kanssa ei ollut mitään huolta. Altaassa Venla olikin testien nopein. Kaikkiaan pisteitä tuli yhteensä 34, kun maksimi oli 40.

– Jo 19:llä olisi päässyt sisään, Isomaa taustoittaa.

Siirtyminen Turkuun tarkoittaa Venlalle suurta muutosta lähes kaikessa, sillä koulun ja koulukavereiden lisäksi vaihtuu uimaseura ja valmentaja. Vaikka Isomaa onkin hiukan haikein mielin, hän tietää siirtymisen isommille vesille olevan urheilijan kannalta paitsi hieno mahdollisuus myös välttämättömyys.

– Siellä Venla pääsee treenaamaan Suomen huippujen kanssa ja kisaamaan parhaimpia vastaan. Siellä hänellä on mahdollisuus päästä mihin vain.

Aurajoen uinnissa valmentajaksi tulee Henri Kyynäräinen, ja Vesihovin kotihalli vaihtuu Impivaaran uimahalliksi. Jatkossa Venla sekä aloittaa että lopettaa koulupäivänsä uintitreeneillä.

– Uintikertoja ei kuitenkaan tule lisää kuin yksi, mutta voimaharjoittelua tulee enemmän. Lisäksi opetussuunnitelmaan kuuluu kuusi tuntia viikossa erilaista liikuntaa, Isomaa tietää kertoa.

Venlaa muutos toki jännittää, mutta samalla hän odottaa sitä innoissaan. Isä- Tommin kanssa on jo etukäteen käyty tutustumassa uuden uimaseuran kavereihin, ja se onkin Venlan mielestä parasta koko jutussa. Loimaalla kun uimakaverit ovat olleet vähissä.

– On kiva saada juttuseuraa, hän naurahtaa, mihin isä vielä jatkaa.

– Heti näytti siltä, että heillä oli hauskaa.