Arkistokuva / LL

VARSINAIS-SUOMI on tukevasti perusvaiheessa koronapandemiassa. Ensimmäisen kerran kuluvan vuoden aikana tilanne on sellainen, ettei Tyksin sairaaloissa ole yhtäkään koronapotilasta. Tilanne on säilynyt tällaisena nyt viikon ajan.
Varsinais-Suomessa ei ole todettu ainuttakaan koronatapausta yli 70-vuotiaiden keskuudessa kahteen viikkoon.
– Tämä osoittaa sen, että rokotteet toimivat hyvin, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.
Koko epidemian aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloissa on toistaiseksi hoidettu yhteensä 334 koronapotilasta. Näistä 61 on tarvinnut tehohoitoa. Epidemian aikana sairaanhoitopiirissä on tähän mennessä menehtynyt 79 henkilöä koronavirusinfektioon.
Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 17,7 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 18,6. Positiivisten testien osuus on nyt 0,8 prosenttia, kun se edellisviikolla oli 0,7 prosenttia.
– Me toteamme keskimäärin vajaat kymmenen koronatapausta päivässä, ja eniten tartuntoja on vieläkin 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä, Marttila sanoo.

Noin 70 prosenttia kaikista tartunnoista on peräisin ulkomailta. Uutena ilmiönä on todettu, että valtaosa uusista koronaviruslöydöksistä ei enää ole alfavarianttia (UK-varianttia).
– Saamme aikanaan laboratoriosta lisätietoa nyt liikkeellä olevasta variantista, joka saattaa edustaa niin kutsuttua deltavarianttia (Intia-varianttia), koska betavarianttia (Etelä-Afrikan varianttia) ei ole todettu viikon 17 eli toukokuun alun jälkeen, Marttila sanoo. Brasilian gammavarianttia ei ole todettu Varsinais-Suomessa lainkaan.
Kansallinen etätyösuositus ei ole enää voimassa perustasolla. Työnantaja kuitenkin viime kädessä päättää etätyön tekemisestä.