Varsinais-Suomi siirtyy pandemian lievimmälle tasolle keskiviikkona

0
LL Arkisto

VARSINAIS-SUOMEN koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina ja päätti alueen siirtymisestä koronapandemian kiihtymisvaiheesta perustasolle huomisesta 16.6. alkaen. Koronatilanne on pysynyt rauhallisena ja kaikki perustason edellytykset täyttyvät.
– Tämä on poikkeuksellisen iloinen hetki, kun voimme todeta alueemme siirtyvän lievimpään tasoon, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.
Niin sanottuja nollapäiviä, ilman yhtäkään positiivista koronatestitulosta, on ollut kesän alussa jo kaksi: 6. ja 13. kesäkuuta. Maanantaina 14. kesäkuuta todettiin kaksi positiivista koronatestitulosta Varsinais-Suomessa.
Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 18,6. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 18,4. Eli ilmaantuvuus on pysynyt matalana.
– Tämä on erittäin matala ja hyvä taso. Voi olla, että jäämme tälle tasolle pitkäksikin aikaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala arvioi.
Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan väestö hakeutuu vielä hyvin testeihin, ja testausmäärät ovat pysyneet korkealla. Positiivisten testien osuus on 0,7 prosenttia, kun se viime viikolla oli 0,6 prosenttia.
– Edelleenkin testeihin hakeutuminen on tärkeää, vaikka epidemiatilanne on rauhallinen. Esimerkiksi Britanniassa ollaan huomattu koronan oirekuvan muuttuminen. Tämän oirekuvan muuttuminen voi edesauttaa varianttien leviämistä, jos nuhassa tai lievissä oireissa ei mennä testiin. Eli pitäisi mennä testiin myös lievissä oireissa, kun aikaisemmin ajateltiin, että korona on vaikeampikin infektio, Esa Rintala sanoo.
Suurin osa tartunnoista tulee Varsinais-Suomeen ulkomailta. Jos lasketaan Varsinais-Suomen ilmaantuvuus kahden viikon ajalta ilman ulkomaan tartuntoja, se olisi vain 6,3.

Koronakoordinaatioryhmä teki pieniä muutoksia ja helpotuksia suosituksiin:
– Etätyösuositus pysyy toistaiseksi voimassa, ja siinä noudatetaan jatkossakin kansallisia linjauksia.
– Kasvomaskisuositusta on muutettu vähän, mutta edelleen suositellaan maskia esimerkiksi julkisissa tiloissa ja joukkoliikenteessä.
– Yleisötilaisuuksista Lounais-Suomen aluehallintovirasto antaa uuden päätöksen, joka tulee voimaan 16.6. (LL 15.6.).
– Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestämään terveysturvallisesti. Yksityistilaisuuksia koskevia henkilömäärärajoituksia ei ole voimassa.
– Lähikontaktien välttäminen aikuisten ottelu- ja kilpailutoiminnassa poistuu keskiviikosta lähtien. Julkisissa tiloissa koronakoordinaatioryhmä suosittelee kuitenkin lähikontaktien välttämistä edelleen.
– Kuorolaulua ei enää kielletä.