Kolumni, Mona Lehto: Kesämuistelua

0

Ensimmäisiä kesiä elämästäni en muista. Monia kuvia siltä ajalta olen kuitenkin nähnyt. Istuskelin rattaissa ja vilteillä ja ihmettelin ympärilläni olevaa vehreyttä. Kesät eivät silloin kuitenkaan eronneet kauheasti muustakaan vuodesta, sillä istuskelin ja leikin koko vuoden ympäri.

Yksi ensimmäisistä kesistä, jonka muistan, on kesä ennen esiluokkaa. Silloin uimme paljon, söimme karviaisia pensaista, pompimme trampoliinilla ja söimme herneitä, jäätelöä ja mansikoita. Otin siitä kesästä kaiken ilon irti, koska sen jälkeen alkoivat elämäni ensimmäiset arkipäivät.

KUNESKARIsitten alkoi ja kesiä alettiin sanoa kesälomiksi, tämä vuodenaika sai aivan uuden merkityksen. Kun kesäloma nimittäin alkoi, sai olla koko ajan kotona tekemässä, mitä halusi.

Lomalla kaikki tuntui vielä paremmalta, kun tiesi, että lukuvuosi oli täysin takana, eikä ollut minkäänlaisia aikatauluja pariin kuukauteen. Koulun lopusta muistutti myös keltanokkalippikseni, jonka kanssa kuljeskelin vapaana ilman huolen häivää.

SYKSYLLÄ KOULU kuitenkin alkoi taas ja vuodet alkoivat muistuttaa toisiaan.

Kesän loputtua ensimmäisenä koulupäivänä kysyttiin, mitä lomilla oltiin tehty. Vastauksia tuli ympäri luokkaa, olivat suista tulleet tarinat sitten leiritarinoita, matkoja tai muita hauskoja juttuja.

Ensimmäisen päivän jälkeen alettiin laskea jo päiviä syyslomaan, sen jälkeen joululomaan, hiihtolomaan ja taas kerran kesälomaan.

Vuodet menivät aina samalla kaavalla eteenpäin. Kesätkin alkoivat olla melkein samanlaisia. Toki lomakohteet, kaverit, vapaa-ajan vietto ja asuinpaikat muuttuivat, mutta olotila on aina ollut loman alussa sama. Vapaa.

MINUN ELÄMÄSSÄNI vasta viime kesä alkoi hieman erota muista. Se ei enää mennyt täysin kaavan mukaan, koska silloin oli muitakin töitä kuin kotitöitä.

Kesä sai taas uuden merkityksen. Nyt se on toimeliasta ja aktiivista aikaa. Kaikkia mahdollisia arjen askareita yritetään tehdä, kesätöitä hankitaan mahdollisimman paljon ja elämää valmistellaan jo tulevaa syksyä varten, oli se sitten säästämistä, muuttoa, remppaa tai esimerkiksi kirjoituksiin lukemista.

Kesät eivät enää olekaan niin vapaita kuin ennen.

Voi olla, että joskus kesä kuitenkin saa taas eri merkityksen. Saattaa jopa olla, että se olisi vielä joskus yhtä vapaa kuin pikkuisena.

MUUTAMA ASIA kesässä kaikesta huolimatta pysyy aina samana. Nimittäin tuoksut, äänet ja värit. Puut ovat vieläkin yhtä vehreitä kuin sinä kesänä, kun en osannut kunnolla vielä puhuakaan. Linnut laulavat, aurinko paistaa ja raikas tuoksu täyttää sieraimet.

Saa nähdä, millaisia tulevaisuuden kesistä tulee, mutta tuli mitä tuli, niin kyllä kesä on vieläkin ihmisen parasta aikaa, ainakin Suomessa.

Mona Lehto