Laaja etätyösuositus poistuu, mutta terveysturvallisuudesta tulee edelleen huolehtia.

VARSINAIS-SUOMI jatkaa koronan kiihtymisvaiheessa. Maakunnan koordinaatioryhmä suosittelee koko alueelle tiukkaa maskisuositusta.
Muutoin ryhmä näkee, että rokotuskattavuuden nousu on tällä hetkellä tehokkain tapa hillitä taudin leviämistä. Koordinaatioryhmä puoltaa rokotusvälin lyhentämistä 12 viikon annosvälistä kahdeksaan viikkoon kuntien resurssien mukaisesti.

Varsinaissuomalaiset saavat tartunnan nyt kotimaassa. Valtaosa tartunnoista tapahtuu keskinäisissä tapaamisissa sekä perhe- ja kaveripiirissä. Tartunnoista 60 prosenttia todetaan 15–29-vuotiailla. Yöelämästä ja ulkoilmakonserteista saatujen tartuntojen ja altistumisten määrä säilyi korkeana. Samoin kesän mökkijuhlat ovat aiheuttaneet tartuntoja.

– Nuoret ovat kuitenkin olleet todella oma-aloitteisia ja kertoneet itse omalle lähipiirilleen tartunnastaan. He ovat olleet tartunnanjäljitykselle iso apu, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kiittelee.

Tapausmäärät ovat Varsinais-Suomessa kivunneet viime vuoden marraskuun tasolle. Silloin alkoi iso tartunta-aalto, joka kiihdytti epidemian leviämisvaiheeseen.

– Olemme vauhdilla menossa samaan suuntaan. Väestön rokottaminen on ainoa ratkaisu pandemian kukistamiseksi. Rokotustahtia on nopeutettava, koska deltavirus on nopea leviämään. Rokottaminen on kilpajuoksu, jonka haluamme voittaa, Rintala toteaa.

Sairaala- ja tehohoidon tarve ei ole maakunnassa kasvanut. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä alle viisi potilasta. Rokotetut eivät juuri ole saaneet tartuntoja eivätkä joutuneet sairaalahoitoon. Kuolemantapauksia ei ole ollut Varsinais-Suomessa kahteen viikkoon.

Koronaryhmässä keskusteltiin myös maskipakosta, mutta päädyttiin antamaan tiukka maskisuositus. Maskia suositellaan käyttämään aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä kouluissa ja oppilaitoksissa.

Varsinais-Suomi suosittaa maskia jo peruskoulun 4. luokasta lähtien. Peruskoulut, ammatilliset oppilaitokset, lukiot ja korkeakoulut voidaan näillä näkymin aloittaa lähiopetuksessa. Maskisuositus koskee myös työyhteisöjä, joissa samoissa sisätiloissa työskentelee tai oleskelee yhtä aikaisesti useampia henkilöitä.

Varsinais-Suomen tapausmäärät ovat kasvaneet hypähtäen. Sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 347 koronatartuntaa. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 3,6 prosenttia, kun se 19. heinäkuuta oli 2,6 prosenttia.
Suositukset voivat muuttua nopeastikin, jos epidemian hallinta sitä edellyttää. Varsinais-Suomen koronatilannetta arvioidaan uudelleen viimeistään 2.8. koordinaatioryhmän kokouksessa.