Kuvituskuva LL Arkisto/TS

VARSINAIS-SUOMEN koronakoordinaatioryhmä päätti tiistaina, että maakunta siirtyy kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen välittömästi. Kaikki kriteerit leviämisvaiheesta täyttyvät. Samalla leviämisvaiheen suositukset tulevat voimaan heti, mutta peruskoulujen, oppilaitosten ja korkeakoulujen suosituksiin ei tule nyt muutoksia.

Koronatartunnat ovat lisääntyneet vauhdilla Varsinais-Suomessa. Uusia koronatapauksia todetaan lähes 100 päivittäin. 28.7. todettiin 134 tartuntaa, mikä on kolmanneksi korkein päiväkohtainen lukema koko epidemian ajalta  sairaanhoitopiirin alueella.

Sairaalahoidon tarve on kasvamassa ja hoidettavista potilaista yhä useampi on nuori aikuinen. Tyksissä oli 11 koronapotilasta maanantaina 2. elokuuta. Teho-osastolla ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.

– Perusterveitä nuoria aikuisia on mukana ryhmässä, joka nyt tarvitsee sairaalahoitoa, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.
Myös tartunnan saaneista nuoret aikuiset edustavat valtaosaa. Tartunnan saaneista 58 prosenttia on 15–29-vuotiaita.

Viimeisten 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä nyt 174,3 (THL 2.8.). Heinäkuun 26. päivänä ilmaantuvuus oli 104,1. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 5,1 prosenttia, kun se 26. heinäkuuta oli 3,6 prosenttia.

Kuluneella viikolla tartunnan jäljitys onnistui vain 50 prosentissa tapauksista.
– Jäljitysprosessi ei pysy perässä koronatartunnoissa. Tämä on toki resurssikysymys, ettei ole tarpeeksi henkilökuntaa jäljitystyöhön, mutta kyse on myös siitä, että tartunnan saaneet henkilöt eivät itse tiedä, mistä ovat tartunnan saaneet, Rintala sanoo.

– Nyt ei ole baarien, yökerhojen tai festivaalien aika, myöskään opiskelijabileitä ei tule pitää tässä vaiheessa. Riittävistä turvaväleistä sekä tehostetusta hygieniasta on pidettävä huolta myös ulkotiloissa, hän lisää.

Kaikki leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät ja koronakoordinaatioryhmä päätti yksimielisesti, että Varsinais-Suomi siirtyy leviämisvaiheeseen välittömästi.
Varsinais-Suomi siirtyy samalla leviämisvaiheen mukaisiin suosituksiin:

– Kaikki terveysturvallisesti järjestetty ryhmäharrastustoiminta voi jatkua. Ryhmä haluaa varmistaa erityisesti lasten ja nuorten normaalin harrastustoiminnan mahdollisimman kauan.

– Voimassa on tiukka kasvomaskisuositus.

– Leviämisvaiheen etätyösuositus otetaan käyttöön kansallisen linjauksen mukaisesti. Suositellaan etätyön tekemistä laajasti julkisella ja yksityisellä sektorilla kaikissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että ruokailuja ja kahvitaukoja porrastetaan työpaikoilla.

– Peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten, lukioiden sekä korkeakoulujen syyslukukausi voidaan aloittaa lähiopetuksessa.
Kaikissa lähiopetustilanteissa suositellaan maskin käyttöä peruskoulun neljäsluokkalaisista alkaen. Tässä voidaan käyttää kuntakohtaista harkintaa.
Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamiseen ei tehty muutoksia.

– Ulkomaille matkustamisessa tulee huomioida UM:n matkustamista koskeva yleissuositus ja THL:n antamat suositukset.