Naiset ehdolla kuntapolitiikan kärkipaikoille Loimaalla

0

LOIMAAN uusi kaupunginvaltuusto järjestäytyy ensi maanantaina valtuustokauden ensimmäisessä kokouksessaan, jolloin käsiteltävinä ovat luottamushenkilövalinnat kaupungin toimielimiin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi esitetään keskustan Teija Ek-Marjamäkeä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi kokoomuksen Tarja Mäki-Punto-Ristasta.

Kyseiset luottamustehtävät ovat molemmille entuudestaan tuttuja. Ek-Marjamäki oli jo viime kauden hallituksen puheenjohtajana. Mäki-Punto-Ristanen on puolestaan toiminut valtuuston puheenjohtajana vuodesta 2015 saakka.

Kaupunginhallituksessa keskusta ja Meidän Loimaan yhteislista jakavat yhden hallituspaikan puoliksi (LL 21.7.). Loimaan keskustan puheenjohtaja Pekka Ahokas kertoo, että kyseinen hallituksen jäsenen paikka on ensimmäiset kaksi vuotta keskustalla, jonka jälkeen paikalle tulee Meidän Loimaan edustaja.

Keskustalta kyseiselle hallituksen jäsenen paikalle ehdotetaan Raimo Huhtalaa ja Meidän Loimaalta Pasi Markulaa. Markula on koko nelivuotiskauden hallituksen pöydän ääressä, sillä hän on toiset kaksi vuotta hallituksessa kaupunginvaltuuston yhtenä varapuheenjohtajista. Tuolloin hänellä on puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksessa, kuten muulla valtuuston puheenjohtajistolla.

Valtuuston puheenjohtajistosta hallituspöydässä ovat Mäki-Punto-Ristasen ja Markulan ohella Olavi Ala-Nissilä (kesk.) ja vaalien ääniharava Timo Tamminen (sd.). Tamminen on hallituksessa valtuuston kolmantena varapuheenjohtajana – paikka, jota Loimaan valtuustossa ei ollut lainkaan viimeksi päättyneellä valtuustokaudella.

Loimaan sosialidemokraattien puheenjohtaja Leila Tanskanen kertoo puolueen pitäneen lähtökohtana sitä, että puolueen hallituspaikka olisi kuulunut Tammiselle.

– Paikkaneuvotteluissa kuitenkin paljastui, että kaupunginhallitus huutaa vielä yhtä naispaikkaa.

Tanskasen mukaan Sdp tarttui sille tarjottuun valtuuston kolmannen varapuheenjohtajan paikkaan, koska puolueella oli halu saada neuvottelut päätökseen ja ettei kyseistä hallituspaikkaa olisi tarvinnut ratkaista arpomalla.

Loimaan perussuomalaisten puheenjohtaja Simo Rajamäki kertoo, että perussuomalaisten osalta valtuuston varapuheenjohtajan henkilövalinta tarkentuu myöhemmin tällä viikolla, kun uusi valtuustoryhmä ja paikallisyhdistyksen hallitus kokoontuvat.

Luottamushenkilöiden valinnoissa on tässä vaiheessa kyse poliittisten toimijoiden, kuten kunnallisjärjestöjen, paikallisyhdistysten tai valtuustoryhmien esityksistä.

Keskustan Ahokas luottaa siihen, että poliittisten ryhmien esitykset luottamushenkilövalinnoista pitävät myös maanantain kaupunginvaltuustossa. Hänen mukaansa ryhmät joutuivat tekemään neuvotteluissa kompromisseja, mutta toisaalta kaikki ryhmät halusivat neuvottelutuloksen.

Vasemmistoliiton Loimaan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Simo Jalovaara kertoo joidenkin ryhmien ehdottaneen kuntavaalien jälkeen teknistä vaaliliittoa luottamuspaikkojen jakamisesta. Hän sanoo, ettei vasemmistoliitolla ollut mielenkiintoa osallistua tällaiseen koalitioon ja vaaliliittoon. Jalovaara pitää sopua hyvänä ja ettei paikoista lähdetty riitelemään.

 

Fakta

Esityksiä henkilövalinnoista

KAUPUNGINHALLITUS

Puheenjohtaja: Teija Ek-Marjamäki (kesk.).

1. varapuheenjohtaja: Anne Onnela (kok.).

2. varapuheenjohtajan paikka jaetaan puoliksi: Kari Leppäjoki (ps.) aloittaa varapuheenjohtajana ensimmäiset kaksi vuotta, jonka jälkeen hän siirtyy hallituksen jäseneksi. Marke Tissari (sd.) puolestaan aloittaa hallituksen jäsenenä, jonka jälkeen hän siirtyy varapuheenjohtajan paikalle.

Jäsenet: Pekka Ahokas (kesk.), Päivi Vanha-Perttula (kesk.), Matti Ylitalo (mlyl.), Jorma Rinne (kok.), Sini Peltonen (ps.) ja Esko Lundgren (vas.).

Hallituksen jäsenen jakopaikka: Raimo Huhtala (kesk.) aloittaa ensimmäiset kaksi vuotta ja Pasi Markula (mlyl.) jatkaa kauden jälkimmäisen puoliskon.

KAUPUNGINVALTUUSTON puheenjohtajisto

Puheenjohtaja: Tarja Mäki-Punto-Ristanen (kok.).

1. varapuheenjohtaja: Olavi Ala-Nissilä (kesk.).

2. varapuheenjohtajan paikka jaetaan puoliksi: Pasi Markula (mlyl.) aloittaa ensimmäiset kaksi vuotta, jälkimmäiset kaksi vuotta perussuomalaisilla (henkilövalinta avoinna).

3. varapuheenjohtaja: Timo Tamminen (sd.).

HYVINVOINTILAUTAKUNNAN puheenjohtaja: Jari Välimäki (kesk.).

SIVISTYSLAUTAKUNNAN puheenjohtaja: Sanni Kiviniemi (kok.).

ELINYMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN puheenjohtaja: Juho Pietilä (kesk.).

TALOUSTYÖRYHMÄN puheenjohtaja: Pekka Ahokas (kesk.).

TARKASTUSLAUTAKUNNAN puheenjohtaja: Markku Pulliainen (kesk.).

ELINVOIMATOIMIKUNNAN puheenjohtaja: Aapo Savo (kesk.).

LOIMAAN VESI -LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNNAN puheenjohtaja: Mika Helin (vas.).