80-vuotiaalla Yllätyksellä jäseniä enemmän kuin koskaan

0
Tietokirjailija Maurits Hietamäki ja hallituksen puheenjohtaja Keijo Vuorentausta kertovat urheiluseuran toiminnan muuttuneen alkuaikojen kilpailusuorituksista ja tulosjahdista kohti ihmisten liikuttamista ja kuntoliikuntaa.

YPÄJÄN Yllätyksellä on kaksi hyvää syytä juhlaan: urheiluseuralla tulee 80 vuotta täyteen ja jäsenmäärä on jatkuvassa kasvusuunnassa. Viime vuonna maksavia jäseniä oli enemmän kuin koskaan yhdistyksen historiassa: 442. Se on paljon noin 2300 asukkaan kunnassa.

– Kunnan väkiluku putoaa joka vuosi, mutta olemme silti pystyneet samaan aikaan sekä lisäämään liikuntatarjontaa että nostamaan jäsenmäärää. Kuntaan nähden uimme ikään kuin väärään suuntaan, hymähtää hallituksen puheenjohtaja Keijo Vuorentausta.

Vuorentausta uskoo, että keskeisin syy jäsenmäärän kasvuun löytyy satsauksista seuran omistamaan liikuntahalli Pertunkaareen.

– Kyllähän ihmisiä keskimäärin kiinnostaa uudistetut tilat enemmän kuin vanhat nuhjuiset. Sehän on sama juttu, minkä takia ihminen vaihtaa vaikkapa autoa, eli jonkinlainen lumipalloefekti. Kunnostetuissa ja isommissa tiloissa pystyy järjestämään enemmän tarjontaa.

Urheiluseuralla on merkittävä rooli kunnan elinvoiman ylläpitäjänä.

Vuorentausta huomauttaa, että seura on luultavasti kunnan suurin ympärivuotinen nuorten työllistäjä. Kaikkiaan yhdistys maksaa kuukausittain palkkaa noin kymmenelle nuorelle.

SEURA vuokraa omistamaansa liikuntahalli Pertunkaarta sekä yksityisille toimijoille että Ypäjän kunnan sivistystoimelle. Ypäjän koulut ja varhaiskasvatus käyttävät hallia päiväsaikaan omilla vuoroillaan.

Vuonna 1972 käyttöönotettu liikuntahalli on vaatinut viime vuosina paljon erilaisia remontteja. Iso sisätilaremontti valmistui vuonna 2015 ja julkisivuremontti viime vuonna. Parhaillaan remontoidaan lisää sisätiloja hankerahoituksella.

– Puolen miljoonan rajapyykki on jo ylitetty, eli kyllä seiniin on lyöty aika paljon rahaa. Olemme oikeastaan kiinteistöyhtiö, joka harrastaa myös liikuntatoimintaa. Omasta työpanoksestani yhdeksän tuntia kymmenestä menee halliin liittyvissä asioissa. Olisimme mieluummin perinteinen urheiluseura, joka järjestää liikuntatarjontaa, ja kunta tai joku muu järjestäisi tilat, Vuorentausta sanoo.

Varat liikuntahallin remontoimiseen tulevat osittain hankerahoituksena, mutta seuran oma rahoitusosuus on lainattu pankista.

– Bingon pyöritys on meidän pääasiallinen varainhankintamuoto. Sattuneesta syystä toiminta oli jäässä viime ja tänä vuonna, mutta nyt bingoa taas pelataan.

Vuorentausta mainitsee, että monessa seurassa bingo toimii eläkeläisenergialla, mutta Yllätys-Bingon työntekijät ovat kaikki nuoria.

PERTUNKAARESSA on tarjolla laaja kattaus eri liikuntamuotoja. Perinteisten liikuntavuorojen kuten lentopallon, salibandyn, sulkapallon ja judon lisäksi on tänä syksynä alkanut myös uusia vuoroja.

– Nyt syksyllä alkoi uutuutena pickleball, joka on kaksin tai nelisin pelattava mailapeli. Tammikuussa yläkerrassa alkaa tanssitoimintaa nuorten aikuisten makuun, kertoo järjestöasiantuntija Juho Santamäki.

Nuoria aikuisia houkutellaan tanssin pyörteisiin soolotansseilla reggaeton ja twerk sekä paritansseista aluksi salsalla. Lajeja lisätään pikku hiljaa.

– Luvassa on siis tanssibileitä, viikonlopputapahtumia ja viikkotunteja, kertoo tanssimista itsekin harrastava Santamäki.

Yllätyksen historia kansien väliin

YPÄJÄN Yllätyksen 80-vuotinen taival on juhlavuoden kunniaksi kerätty historiikiksi.

– Kirjaan olen koonnut kohokohdat jokaiselta vuosikymmeneltä. Jokaisesta niistä olisi kyllä saanut oman kirjan, toteaa tietokirjailija Maurits Hietamäki.

Hän kertoo urheiluseuran saaneen alkunsa, kun Ypäjän nuoret alkoivat harrastaa pesäpalloa ja halusivat oman yhdistyksen tukemaan toimintaansa.

Ensimmäisinä vuosina toiminnan painopiste oli pesäpalloilussa, ja seura pääsikin melko pitkälle Suomensarjaan asti.

Pian Ypäjällä koettiin paini-innostus, ja yleisurheilubuumi taas kosketti koko seuraa vuosina 1952–1973.

– Buumi alkoi häipyä, kun seura sai vuonna 1972 Pertunkaaren. Halli toi mukanaan joukkueurheilua kuten lentopallon, koripallon ja myöhemmin salibandyt ja muut, ja yleisurheilu katosi melkein kokonaan.

Hietamäki tiivistää seuran 80-vuotisen kaaren niin, että alkuaikoina toimintaa leimasivat kovat kilpailusuoritukset ja tulokset, jotka vuosikymmenien mittaan vaihtuivat kuntoliikuntaan ja lasten urheiluliikuntakasvatukseen.