Influenssakaudesta odotetaan viime talvea vaikeampaa

0
Influenssakauden ensimmäiset yksittäiset rokotteet on annettu Loimaalla. Kuva: Lari Kiviranta.

LOIMAAN julkisessa terveydenhuollossa on annettu tällä viikolla influenssakauden ensimmäisiä yksittäisiä rokotteita.

Tähän mennessä rokotteita on saapunut kaupungin terveydenhuollolle vasta pieni määrä, joten niitä annetaan ainoastaan terveysasemien vastaanottokäyntien yhteydessä.

– Aloitamme vakavalle influenssalle erityisen alttiista henkilöistä, vs. apulaisosastonhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen kertoo ja sanoo, että henkilön rokotustarve todetaan vastaanottokäynnin yhteydessä.

Kaupungin terveydenhuollossa on alustavasti suunniteltu, että varsinainen joukkorokotus järjestetään marraskuun puolivälissä, 12. ja 13. päivä. Rokotuspaikkana on Hirvihovi. Pääosa rokotettavista otetaan ajanvarauksen kautta, mutta paikalle voi saapua myös ilman aikaa.

Rokotusaika on aikanaan varattavissa sähköisesti kaupungin verkkosivujen kautta, mutta vielä aikoja ei ole varattavissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitoksen mukaan koronaepidemian takia influenssarokotteiden kysyntä oli todella suurta viime talvena.

– Rokote loppui tuolloin koko maasta ja sitä myöten Loimaaltakin, kaupungin johtava hoitaja Anni Lintula sanoo ja kertoo, etteivät kaikki halukkaat saaneet rokotetta Loimaallakaan.

Viime talvena Loimaan terveysasemilla annettiin yhteensä runsaat 4 300 influenssarokotetta. Määrä on tuntuvasti aikaisempaa suurempi, sillä aiempina kausina rokotteita on annettu noin 3 000 kappaletta.

Mahdollista on, että rokotteiden kysyntä jatkuu suurena myös tällä influenssakaudella. Lintulan mukaan sama THL:n suositus influenssarokotteen ottamisesta on edelleen voimassa viime kauden tavoin, jotta vältettäisiin sairastuminen samanaikaisesti sekä koronaan että influenssaan.

Lintula ja Heikkinen ennakoivat, että alkavasta influenssakaudesta tulee viime talvea vaikeampi. He sanovat influenssan jääneen viime talvena vähäiseksi, mikä johtui osaltaan siitä, että koronapandemian takia ihmiset liikkuivat vähemmän ja käyttivät kasvomaskeja.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset sekä sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

– Kotihoito rokottaa omat asiakkaansa, kuten aiemmin, Heikkinen kertoo.

Lintula sanoo kaupungin terveydenhuollon odottavan parhaillaan linjauksia siitä, kuinka esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvien, 65 vuotta täyttäneiden ja raskaana olevien naisten lähipiiriä tullaan rokottamaan. THL:n mukaan lähipiirien rokotuksia koskevaa asetusmuutosta valmistellaan parhaillaan.

– Odotettavissa on, että joitain muutoksia tulee, jos rokotteiden riittävyyttä halutaan turvata, Lintula miettii.

Työssäkäyvät voivat saada influenssarokotteen työterveydenhuollon kautta, jos influenssarokotus sisältyy yrityksen työterveyshuoltoa koskevaan sopimukseen.

 

Terveydenhoitaja antaa influenssarokotteen Ykkösapteekissa

LOIMAA Prisman yhteydessä sijaitseva Loimaan Ykkösapteekki myy influenssarokotteita ja apteekin terveyspisteessä terveydenhoitaja voi antaa rokotteen asiakkaalle. Kyse on maksullisesta palvelusta.

Anne Kanerva aloitti Loimaan Ykkösapteekin apteekkarina viime vuoden huhtikuussa, ja influenssarokotus järjestettiin apteekissa ensimmäisen kerran vuosi sitten.

– Tuolloin meille tuli toisesta toimipisteestä sairaanhoitaja antamaan rokotteen Loimaalle, mutta nyt meillä on oma terveydenhoitaja antamassa rokotteita.

Tänä vuonna Ykkösapteekki sai ensimmäiset influenssarokotteet syyskuun puolivälissä. Kanerva kertoo, etteivät ihmiset ole vielä toistaiseksi heränneet ottamaan rokotetta influenssakauden varalle.

Hän pitää influenssarokotteen antamista matalan kynnyksen terveydenhoidon palveluna, joka hoituu kätevästi muun asioinnin lomassa. Rokotukseen saavutaan ajanvarauksella.

Muissa Loimaan apteekeissa myydään influenssarokotetta, mutta pistopalvelua ei ole.

– Influenssarokotteen saa ostettua reseptillä, Alastaron apteekin apteekkari Pia Kandén havainnollistaa.

Alastaron apteekissa rokotetta on jo ostettavissa. Kandén sanoo, että jo viime influenssakaudella rokotteilla oli enemmän kysyntää.

Citymarketin yhteydessä toimivan Loimaan Uuden apteekin apteekkari Mari Vienola suunnittelee, että heillä pistopalvelu tullaan todennäköisesti ottamaan käyttöön tulevaisuudessa.

– Meillä on jo sairaanhoitaja töissä, ja tilojenkin puolesta se onnistuisi.

Loimaan Uudella apteekilla on toimipisteet Citymarketin ohella Mellilässä ja Vampulassa, ja influenssarokotetta on varastossa.

Vienola arvioi, että influenssarokotetta myydään alkavalla influenssakaudella enemmän kuin viime talvena. Hän perustelee arviotaan sillä, että koronapandemiaan liittyvien liikkumisrajoitusten hellittäessä ihmisten kontaktien voi odottaa lisääntyvän, jolloin ihmiset voivat lähteä hakemaan myös suojaa influenssalta.