PÄÄKIRJOITUS Koronavuoden piikki?

0

Huippuhiihtäjät aikovat käyttää vastedeskin kasvomaskia ja muita korona-aikana opittuja keinoja välttää viruksia – Krista Pärmäkosken sanoin ”röhätauteja”, joista toipuminen kestää hänellä viikkoja ( Helsingin Sanomat 6.10.).

Suojautumisella he ovat onnistuneet välttämään infektioita.

Niin on käynyt meille muillekin.

Koronapandemian aikana olemme käyttäneet maskeja, olleet tekemisissä harvempien ihmisten kanssa ja ehkä näiden harvojen kanssakin vielä turvavälin päästäkin. Jopa ohjeistuksille yleensä penseimpienkin on nähty pesevän käsiään ja välttävän liikkumista muiden seurassa nuhaisena tai yskäisenä.

Tästä syystä viime talven influenssakausi jäi vähäisemmäksi kuin aikoihin (s. 5). Tulevasta kaudesta ennakoidaan jo vaikeampaa.

Siksi virustorjunnan kotikonsteja kannattaa edelleen käyttää: pestä käsiä, yskiä hihaan ja erityisesti pysyä kotona, jos on kipeä.

Mielenkiintoista on, että viime talvena influenssarokotteita haluttiin niin paljon, että ne loppuivat Suomesta. Loimaan terveysasemillakin annettiin yli 40 prosenttia enemmän rokotteita kuin aiempina vuosina. Jatkuuko kiinnostus vai oliko kyse vain koronavuoden piikistä?