Hirvikosken yhtenäiskouluun uusi tartunta – toisen rokoteannoksen ottamista voi tarvittaessa aikaistaa

0

LOIMAA, ORIPÄÄ Loimaalla todettiin kolme uutta koronatartuntaa torstaina.
Ensimmäinen tartuntatapaus liittyy Hirvikosken yhtenäiskouluun, ja sen johdosta asetettiin yksi henkilö karanteeniin yhtenäiskoulusta. Kaupungin terveydenhuollon mukaan tartunnan alkuperä on epäselvä, joten se ei välttämättä ole yhteydessä aiemmin tällä viikolla Hirvikosken yhtenäiskoulussa ilmenneeseen tartuntaan (LL 17.11.).
Toinen torstain tapauksista on perheen sisäinen tartunta, ja kyse on vanhasta tartuntaketjusta. Tämän sairastumisen johdosta altistui kymmenen henkilöä Novidan ammattiopiston Myllykylän yksikössä Loimaalla. Altistuneista kuusi oli loimaalaisia, joista viisi asetettiin karanteeniin. Muut altistuneet olivat ulkopaikkakuntalaisia. Kaupungin terveydenhuollosta kerrotaan, ettei kyseisen tapauksen johdosta ole toistaiseksi todettu varsinaisia tartuntoja Novidan Myllykylän yksikössä.
Kolmas torstaina todetuista koronatartunnoista on niin ikään vanhaa ketjua, sen johdosta altistui neljä perheenjäsentä ja yksi perheen ulkopuolinen henkilö.
Perjantaiaamusta Loimaalla oli eristyksessä yhteensä 12 ja karanteenissa 25 henkilöä. Oripäässä ei ollut yhtään henkilöitä karanteenissa, sen sijaan yksi oli eristyksessä.
Kaupungin terveydenhuollon tilastojen mukaan Loimaalla on todettu 230 ja Oripäässä 49 koronatartuntaa koko pandemian aikana.

Kaupungin terveydenhuollosta tiedotetaan, että ensimmäisen ja toisen rokotteen annosväliä voi lyhentää, jos toinen rokoteannos on tarve saada aikaisemmin esimerkiksi koronapassia varten tai epidemiologisen tilanteen takia. Ohjeistus koskee pääsääntöisesti yli 30-vuotiaita.
Pääsääntöisesti ensimmäisen ja toisen rokotteen väli on kuusi viikkoa. Tartuntatautihoitaja Jenni Santamäki kertoo, että Pfizerin rokotteen kohdalla ensimmäisen ja toisen rokotteen annosväli voi olla lyhyempi eli kolme viikkoa, Modernan rokotteen kohdalla puolestaan neljä viikkoa.
Rokoteväliä voi aikaistaa kaupungin ajanvarauksen kautta joko puhelimitse tai kaupungin verkkosivujen kautta.
Oripään terveysasemalla puolestaan järjestetään tänä lauantaina pop up -rokotustapahtuma ilman ajanvarausta ensimmäisen ja toisen annoksen ottajille. Myös kyseisestä tapahtumasta voi toisen annoksen hakea tarvittaessa aikaistetusti. Rokotukseen voivat osallistua myös loimaalaiset.

 

Juttua päivitetty klo 9.28 lisäämällä tekstiin annosvälin lyhentämistä koskeva tieto siitä, että ohjeistus koskee pääsääntöisesti yli 30-vuotiaita.