Kuvituskuva LL Arkisto/TS

VARSINAIS-SUOMI Koronaepidemia leviää Varsinais-Suomessa nyt voimakkaasti. Vuosi on alkanut tartuntaennätyksillä. 3.–6. tammikuuta uusia tartuntoja kirjattiin maakunnassa 1505.

Tyksin mikrobiologian laboratorio on viime päivinä tutkinut keskimäärin 1 200 näytettä vuorokaudessa, ja niistä positiivisia on ollut noin 29 prosenttia.

– Emme ole vielä nähneet epidemian huippua. Omikronvariantti on vallannut alaa nopeasti. Sairaalahoidon tarve ei kuitenkaan ole vielä toistaiseksi lähtenyt samanlaiseen nousuun kuin tapausmäärät, infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.
Tällä hetkellä 14 vuorokauden ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on 100 000 asukasta kohti 895,5 eli voimakkaassa nousussa. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 594,7.

– Koronatartuntoja on todellisuudessa vielä enemmän, sillä kuntien tartunnanjäljitys on pahasti ruuhkautunut. Osaa tartunnoista ei ole vielä ehditty rekisteröidä eikä tartunnan saaneisiin ole siten voitu olla yhteydessä, Marttila sanoo.

Kotona tehtävien testien tulokset eivät näy luvuissa.

– Pienistäkin oireista on jäätävä kotiin. Suositan tekemään kotitestin, jos suunnittelee tapaavansa tuttavia ja erityisesti henkilöitä, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Valitettavasti tilanteemme ei salli nyt kokoontumisia sisätiloissa, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Tyksissä on hoidossa 21 koronapotilasta vuodeosastoilla (perjantain 7.1. tilanne) ja teho-osastolla alle viisi. Uusia tehohoitojaksoja ei ole vuoden 2022 aikana alkanut. Koko nyt jo lähes kahden vuoden epidemian aikana Varsinais-Suomessa on raportoitu 142 koronan vuoksi menehtynyttä (keski-ikä 80,6 vuotta).

 

Lue lisää x.x.xxxx lehdestä