Omikron nyt valtavariantti– positiivisia testituloksia yhä enemmän

0
Laaja etätyösuositus poistuu, mutta terveysturvallisuudesta tulee edelleen huolehtia.

VARSINAIS-SUOMEN sairaanhoitopiirin alueella käytännössä kaikki koronavirustaudin löydökset ovat nyt omikronvariantteja.
Uudenvuoden viikonlopun aikana joka neljäs tutkittu koronavirustesti Tyks Laboratorioissa oli positiivinen ja 94 prosenttia niistä oli todennäköisiä omikronvariantteja.

Tyksin sairaaloissa koronavirus vaikuttaa myös siten, että hoidossa on kasvava määrä koronavirusta kantavia potilaita, jotka on otettu sairaalaan muun syyn kuin koronataudin vuoksi.

– Jouluaattona omikronvarianttien osuus ohitti deltavariantin ja uutena vuotena se syrjäytti sen kokonaan. Omikron on ainakin tässä osassa maata käytännössä vallannut pelikentän, Tyks Laboratorioiden ylilääkäri Tytti Vuorinen toteaa.

Tyks Laboratorioissa on käytössä koronaviruksen diagnostiikassa omavalmisteinen PCR-testi, joka osoittaa kaikista testatuista näytteistä heti mahdollisen omikronepäilyn.
– Omikronin tunnistavan testin käyttö on ollut tärkeää juuri nyt, jotta olemme pystyneet seuraamaan leviämistä reaaliaikaisesti, Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen sanoo.

Joulukuussa Tyks Laboratorioissa testattiin yhtä viikkoa lukuun ottamatta joka viikko yli 8000 koronavirusnäytettä. Positiivisten testien osuus nousi 8,5 prosentin tasosta jouluviikolla 12 prosenttiin ja viime viikolla yli 21 prosenttiin.

Sairaaloista löytyy kasvava määrä koronavirusta kantavia potilaita, jotka ovat sairaanhoidossa muun syyn kuin koronataudin vuoksi.
– Jotta pystymme estämään osasto- ja laitosepidemioita, testausta pitää jatkossa suunnata kaikkien sairaalaan ja muihin hoitopaikkoihin tulevien potilaiden testaamiseen, Hakanen sanoo.