Jahtikauden peurasaalis historian toiseksi isoin – kanta kääntynyt laskuun

0
Alastaron metsästysseuran johtokunnan jäsenet Ilari Puisto ja Martti Tytykoski ovat tyytyväisiä kuluneeseen jahtikauteen. Kaatolupia jäi käyttämättä, mutta kolmen vuoden takaista virhettä ei aiota enää uusia. Silloin luvat loppuivat kesken.

LOIMAA, PUNKALAIDUN Valkohäntäpeuran metsästyskausi päättyi tiistaina. Loimaalla ja Punkalaitumella kaatolupia jäi käyttämättä yhteensä yli 2500. Koska valkohäntäpeurakantaa halutaan tihentymäalueilla karsia, lupia haettiin niin paljon, etteivät ne ainakaan lopu kesken, metsästäjät alleviivaavat.

Edelliseen kauteen verrattuna peuraa kaadettiin hieman vähemmän, sillä kanta on monilla alueilla taantunut huippulukemista.

Punkalaitumen yhteisluvan hakija Janne Uusi-Kämppä kertoo, että noin 2600 luvasta vähän yli puolet käytettiin.

– Lupamäärät ovat nousseet rajusti kaudesta 2016–2017. Kaadotkin ovat lisääntyneet. Kun kaudella 2016–17 peuroja kaadettiin vajaat 800, viime kaudella kaatoja oli 1851. Kaadot ovat olleet naarasvoittoisia, kuten on pitänytkin, koska tarkoitus on ollut saada peurakanta alas.

LOIMAAN riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Mikko Tiainen kertoo metsästysseurojen käyttäneen pyöreästi 1960 lupaa. Viime kaudella käytettiin vajaat sata lupaa enemmän. Niin kutsutut pankkiluvat, joita oli 850, jäivät kuluvana talvena suurelta osin hyödyntämättä.

– Kaikki, mikä oli ammuttavissa, ammuttiin, Tiainen painottaa.

– Kaudella 2019–2020 ei ammuttu kuin 1783 peuraa. Tämä kausi oli hyvä. Olen Loimaan alueen saaliiseen erittäin tyytyväinen.

Alastaron riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Ilari Puisto kertoo Alastaron ja Virttaan metsästysseurojen käyttäneen 1530 luvasta 915.

– Viime vuonna käytettiin tuhannen lupaa.

Kaikilla kolmella alueella vasaprosentti lähenteli 60:ä.

TALVI ON OLLUT olosuhteiltaan hyvä. Lumi on valaissut illansuuta.

– Koiratouhut ovat lumesta vähän kärsineet, mutta kytiskelit ovat olleet mitä parhaimmat, Alastaron riistanhoitoyhdistyksen Puisto luonnehtii.

Tihentyneen peurakannan alueella on ollut mahdollista hakea Riistakeskuksen poikkeuslupaa valon ja elektronisesti kuvaa muuttavan yötähtäimen käyttöön (LL 23.9.).

Loimaan riistanhoitoyhdistyksen kymmenestä seurasta seitsemän osallistui yhden kauden mittaiseen valokokeiluun. Alastaron riistanhoitoyhdistykseen kuuluvat Alastaron ja Virttaan metsästysseurat hyödynsivät poikkeusluvan paperilla. Käytännössä valoja ei juuri käytetty.

Punkalaitumen viidestä metsästysseurasta tai -seurueesta vain yksi haki poikkeuslupaa keinovalon käyttöön.

– Ei valoilla ole oleellista merkitystä. Kaatoja ei olisi varmasti tullut enempää, Uusi-Kämppä sanoo.

Hän arvelee, että valkohäntäpeuran kaatolupia vähennetään ensi kaudella, mutta kesken Punkalaitumen luvat eivät lopu. Uusi-Kämpän mielestä vähäisempikin lupamäärä riittää, sillä valtavaan lupamäärään vastaaminen voi tympäännyttää metsästäjiä.

Mikko Tiainen uskoo trendin olevan, ettei hirvieläinten metsästystä enää rajoiteta ahtaalla lupakehyksellä.

 

Fakta

SAALIS VÄHENI

Loimaan riistanhoitoyhdistys

Sai lupia 2650.

Käytti lupia 1960 (viime kauteen verrattuna –75).

Alastaron riistanhoitoyhdistys

Sai lupia 1530.

Käytti lupia 915 (–50).

Punkalaitumen yhteisluvan alue

Sai lupia 2575.

Käytti lupia 1335 (–515).