Positiivisten koronanäytteiden osuus edelleen yli 40 prosenttia

0
Omikron 5 -virusvariantti on nyt valtavirus Varsinais-Suomessa. Kotitestien tulokset eivät näy tilastoissa, mutta virallisiin testeihin hakeutuneiden testeistä 59 prosenttia on positiivisia.

Koronatapausmäärät ovat kääntyneet selvään laskuun Varsinais-Suomessa, mikä  heijastuu ilmaantuvuuteen. Mutta:

– Tämä ei kerro koko totuutta, koska kaikkia ei testata. Tutkittujen näytteiden positiivisuusaste on yhä ennätyskorkea, 41,4 prosenttia, ja se on tällä hetkellä luotettavampi mittari kuin taudin ilmaantuvuus, Varsinais-Suomen koronaryhmä toteaa.

– Jatkossa, kun arvioimme koronatilannetta, voimme seurata, milloin näytteiden positiivisuusprosentti kääntyy laskuun, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Tyksissä on nyt 29 koronapotilasta hoidossa, joista alle viisi tehohoidossa. Potilaista 17 on hoidossa koronavirusinfektion takia ja 12:lla koronaviruspositiivisuus on lisälöydös. Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla oli tammikuun lopussa 17 koronapotilasta.
Joulukuu 2021 on toistaiseksi ollut synkin kuukausi Varsinais-Suomessa.

Silloin menehtyi 24 koronaviruspositiivista henkilöä. Tammikuussa 2022 menehtyi 21 ihmistä koronaan, mutta luku voi vielä täsmentyä. Menehtyneiden keski-ikä on koko pandemian ajalta ollut 81 vuotta Varsinais-Suomessa.

Sairastuneiden painopiste on siirtynyt nuoremmasta ikäryhmästä vanhempaan viime viikkojen aikana. Tällä hetkellä koronaan sairastuvat eniten 30–44-vuotiaat. Heidän osuutensa tartunnan saaneista on noin 34 prosenttia. Nuorten aikuisten, 20–29-vuotiaiden, tapausmäärä ja osuus kaikista tartunnoista on hieman pienentynyt.

Koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin. Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätökset ovat voimassa 15.2. asti. Ryhmä seuraa epidemiatilannetta ja harkitsee sen perusteella mahdollisia kevennyksiä rajoitussuosituksiin.
Laaja etätyösuositus ja laaja maskisuositus ovat edelleen voimassa Varsinais-Suomessa.

– Omikron on toistaiseksi ollut positiivinen asia siinä mielessä, ettei se ole vahvasti kasvattanut sairaalakuormitusta ja kuolleisuutta. Käsitys, joka saatiin alustavasti omikronin lievemmästä tautimuodosta, on toistaiseksi vahvistunut, mutta varuillaan on silti syytä olla, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

 

Lue lisää x.x.xxxx lehdestä