PÄÄKIRJOITUS Etappeja nämäkin

0
Lauantaina koronarokotteita annettiin Hirvihovissa. Kaupungin tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen kertoi tilan soveltuneen rokottamiseen moitteitta, sillä yhteydet toimivat ja ruuhkilta vältyttiin. Kuva: Maija Paloposki.

Loimaalla on ollut lähes 200 covid19-tartuntaa viimeisten kahden viikon aikana. Samoin sitä edellisten kahden viikon aikana. Oripäässä tapauksia on kahden viikon aikana ollut 6 ja sitä edeltävien parin viikon aikana 20. Ypäjällä 19 ja 31.

Ja nämä tapaukset siis pelkästään virallisissa testeissä todettuja tartuntoja. Kotitesteillähän niitä todetaan myös koko ajan.

Muistamme täällä lehdessä, miten mietimme viime keväänä helmikuussa, milloin menee Loimaalla sadan tartunnan raja rikki. Se meni juuri silloin kuun vaihteessa (LL 2.3.2021).

Yhteensä Loimaalla on ollut koko epidemian aikana 1 190 tartuntaa. Oripäässä 122 ja Ypäjällä 141.

Ensimmäisen sata tartuntaa tuli täyteen vuodessa, kun ensimmäiset tapaukset havaittiin keväällä 2020. Tuhannen tartunnan raja meni rikki noin vuoden sisällä siitä, kun ensimmäinen sata tuli täyteen.

Vauhti siis kiihtyy – onneksi viime kuukausien satoja tartuntoja aikaansaanut virusmuoto on omikron, josta suuri osa ihmisistä näyttää selviävän suhteellisen lievillä oireilla.

Terveydenhuollosta ei enää soitella kotiin heille, jotka ovat saaneet laboratoriotestistä positiivisen tuloksen (s. 6) ja nyt tarjolla on myös uutta rokotetta, joka sopii niillekin, jotka eivät ole voineet ottaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta.

Etappeja epidemiassa nämäkin.