PÄÄKIRJOITUS Mitä lukutaidollesi kuuluu?

0
LL Arkisto

Saamme jokainen eteemme joka päivä monimutkaisia tekstejä ja kuvia, joista meidän pitäisi kyetä koostamaan itsellemme tärkeät tiedot elämässä ja arjessa navigointiin.

Puistokadun koulussa on 8.-luokkalaisten monialaisen oppimisen viikolla aiheena media ja pääsimme viidelle luokalle kertomaan uutisista ja niiden paikallisesta tekemisestä. Kiitos kuulijoille!

Mediassa ja samoin koulussa työskennellään joka päivä sen eteen, että niin lapsilla ja nuorilla kuin aikuisillakin olisi tarvittava tieto heitä koskevista asioista ja taidot etsiä informaatiota. Haluamme, että ihmiset pystyvät päättämään itse asioistaan ja että he voivat itse tehdä valintojaan.

Kaikki mitä joku jossain julkaisee, ei suinkaan ole totta. Riittävä lukutaito auttaa bongaamaan myös valeuutiset ja mahdollisesti lisääntymässä olevan informaatiovaikuttamisen. Vastuullisen median tunnistaa Suomessa muun muassa siitä, että se on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita ja julkaisulla on päätoimittaja, joka vastaa sisällöstä.

Kun tällä viikolla vietetään myös Lukuviikkoa, kysytään lukutaidoltamme, mitä sille kuuluu. Saako se monipuolista ravintoa ja huolenpitoa?

P.S. Viimeisimmässä koululaisten osaamista tarkastelevassa Pisa-arvioinnissa Suomi kuului Lukukeskuksen mukaan niiden kolmen maan joukkoon, jossa kiinnostus lukemiseen oli vähentynyt eniten.