PÄÄKIRJOITUS Olemmeko edelläkävijöitä?

0
Miina Penttilä oli aikanaan persoonallinen vaikuttaja Loimaalla. KUVA: Yhteenkudottu koulumatka -kirjan kansi.

Näin kouluvuoden lopun jo häämöttäessä, on sopivaa, että uusimmassakin Loimaan Lehden numerossa kahdessa eri jutussa käsitellään opettajia.

Suomen Atlantti-Seuran pääsihteeri, loimaalaislähtöinen Terhi Suominen kiittää hänestä tehdyssä henkilöjutussa (LL 28.5.) nimeltä entisiä opettajiaan ja satoja ja taas satoja oppilaita Hirvikosken koulussa opettaneen Miina Penttilän (1874–1961) elämästä on tehty kirja (LL 28.5.).

Kirja on paitsi elämäkerta merkittävästä vaikuttajasta, mutta arvokas myös siksi, että sen sivuilta pääsee kurkistamaan ajan henkeen aitojen kirjeiden, juhlapuheiden ja esimerkiksi pöytäkirjojen kautta.

Miina Penttilä oli edelläkävijä monessa asiassa. Olihan hän esimerkiksi ensimmäinen nainen koulussa johtajaopettajana ja myös kuntakokouksen jäsenenä.

Samalla kuitenkin voi ylpeänä huomata, että johtajaopettajaksi ja valtuustoon valitseminen kertoo myös loimaalaisista. Miina Penttilä kirjoittaa itse jo 1896, että Loimaalla on selvästi vahva sivistystahto myös tyttöjen kouluttamiseen. Näin ei ole kaikkialla vieläkään.

Kuntakokoukseen hänet valittiin jo 1915, mutta vasta vaalien jälkeen kävi ilmi, että laki antaa naisten äänestää, mutta valittujen tulee olla miehiä. Viisi isäntää kirjauttaa eriävän mielipiteensä ja Miina Penttilän kannatus jää historiankirjoihin.

Olemmeko edelläkävijöitä nyt? Mitä meistä kirjoitetaan sadan vuoden päästä?