Hävikkifestarit – harmi kun ei keksitty ensin

0
Hävikintorjuntaa piiraan täytteessä.

Suomalaisten väitetään suosivan mielellään kotimaista ruokaa. Lähiruokaa on lanseerattu viime vuosina näyttävästi kuluttajien lautasille. Kotimaisuus tai ruoan tuottaminen lähellä ovat arvoja, joiden perusteella on oltu valmiita sietämään lisähintaa.

Syksyn tullen jää vuorostaan nähtäväksi mitä merkitsee ruoan hinnan kallistuminen. Rahan riittävyys on ykkösprioriteetti silloin kun muihin arvoihin ei ole varaa. Jo nyt on ennustettu, että kalliita erikoistuotteita alkaa hävitä kauppojen hyllyiltä, valikoimat supistuvat ja kauppojen omien halpamerkkien menekki kasvaa.

Yhä useampaan kauppaan on alkanut tulla alelaputettuja ”yön yli nukkuneita” leipiä ja vihanneksia sekä hedelmiä, jotka eivät ole enää priimaa, mutta täysin käyttökelpoisia. Hävikistä hyvikkiä on ytimekäs slogan.

Sivujuonteena on alkanut keskustelu siitä, voiko vähällä rahalla syödä terveellisesti. Eriarvoistuvatko suomalaiset yhä pidemmälle sen mukaan, mitä on varaa syödä? Eikä ruoka ole vain energiaa tai terveyttäkään, se on myös jokapäiväinen mielihyvän lähde.

Oulussa on keksitty loistava idea: Kaikki Käyttöön -festivaali. Elokuussa toteutettavassa tapahtumassa kerrotaan vähähävikkisestä ruuasta ja järjestetään kokkausnäytöksiä. Idea on niin hyvä, että harmi kun ei keksitty ensin. Vahvasti ajassa kiinni olevalla festarilla saa myös rutkasti myönteistä mediahuomiota. AS