Ypäjän kirkko maalataan juhlavuoden kunniaksi

0
Vuonna 1902 valmistunut Ypäjän kirkko peruskorjattiin 90-luvun lopulla. Ulkoseinien ja vesikaton remonttia ehdittiin suunnitella jo tovin.

YPÄJÄN kirkon julkisivu remontoidaan alkuperäiseen asuunsa. Urakan odotetaan valmistuvan lokakuuhun mennessä. Vs. kirkkoherra Kukka Salmiovirta uskoo, että aikataulussa pysytään hyvin.

Julkisivun ja katon korjaukseen varattiin alun perin 242000 euroa, mutta todennäköisesti loppusumma on suurempi. Kustannusarvio tehtiin ennen rakennusmateriaalien hinnannousua.

– Remonttiin varatut reippaat 200000 euroa tullaan ylittämään, mutta kohtuuden rajoissa, Salmiovirta sanoo.

Kirkkohallitus tukee Ypäjän seurakuntaa hankkeessa noin 132000 eurolla.

Kilpailutus poiki ainoastaan yhden, pääurakoitsijaksi valitun Sorcolorin tarjouksen. Ypäjän seurakunnan kirkkovaltuusto päätti hyväksyä tarjouksen, sillä se vastasi kirkkovaltuuston käsitystä remontin suuruusluokasta. Kilpailutuksessa auttoivat konsultti- ja rakennuttamisyhtiöt.

TYÖT aloitettiin toukokuun ensimmäisellä viikolla. Tilaisuuksiin tai ympärillä olevan hautausmaan käyttöön töillä ei ole ollut vaikutusta.

Kirkon seinät maalataan vaalealla ja yksityiskohdat vihertävällä sävyllä. Vuosien varrella kirkko on ehtinyt olla Salmiovirran sanoin esimerkiksi marjapuuronpunainen. Tammikuussa aloittaneella vs. kirkkoherralla ei ole tietoa, milloin julkisivu on maalattu edellisen kerran.

– Värianalyysejä tehtiin todella monta, jotta saatiin kaivettua esiin alkuperäisväri. Normaalisilmään väri näyttää ihan samalta kuin ennen, mutta värianalyysit oli tehtävä, sillä Museovirasto määrittelee hyvin tarkkaa, mitä kirkon julkisivulle voi tehdä ja mitä ei.

Kellotorni palautettiin alkuperäiseen asuunsa purkamalla koristuksia, jotka torniin on jossain historian vaiheessa asennettu. Jonkin verran urakkaan on kuulunut myös huonoon kuntoon menneiden ikkunapuitteiden ja kattopeltien vaihtoa.

YPÄJÄN kirkko täyttää 120 vuotta ja seurakunta 130 vuotta adventtina. Juhlavuosi sisältää myös piispantarkastuksen. Toimitilojaan seurakunnan ei tarvitse hävetä.

– Meillä on siitä hyvä tilanne, että kaikki on nyt sillä tavalla tehty, julkisivu ja hautausmaan pienet ehostukset. Kirkon sisätilat ovat viime remontin jäljiltä siistit, eikä niillekään ole tarvetta tehdä mitään.

Tosin, jos kirkkoa halutaan käyttötarkoitukseltaan uudistaa, sisätilaremontti saattaa tulla ajankohtaiseksi. Kukka Salmiovirta kertoo muun muassa piispa Mari Leppäsen ottaneen kantaa esitykseen kirkkojen muuttamisesta monikäyttötiloiksi.

– Voi olla, että tulevina vuosina vähän joka puolella käydään keskustelua siitä, millaista käyttötarkoitusta kirkko tilana palvelee.