Omikron 5 leviää Saviseudullakin, mutta tauti sairastetaan yleensä lievänä

0
Omikron 5 -virusvariantti on nyt valtavirus Varsinais-Suomessa. Kotitestien tulokset eivät näy tilastoissa, mutta virallisiin testeihin hakeutuneiden testeistä 59 prosenttia on positiivisia.

LOIMAA, ORIPÄÄ Rauhallisemman kevään ja alkukesän jälkeen koronan tautitapaukset ovat lähteneet nousemaan Loimaalla ja Oripäässä. Loimaan kaupungin avoterveydenhuollon osastonhoitaja Miia Laaksovirta sanoo, että kesällä ei ole saatavilla virallisia tuloksia, mutta positiivisten testitulosten määrät ovat nousseet heinäkuun puolivälin jälkeen.

– Kun heinäkuun alussa positiivisia tuloksia tuli kahdesta neljään päivän aikana, nyt niitä on saatu viidestä kymmeneen.

Hän kuitenkin korostaa, että ei tiedä testien kokonaismääriä alku- ja loppukuusta. Lisäksi vain osa positiivisen kotitestin tehneistä ohjautuu laboratoriotestiin.

Tällä hetkellä leviää eniten omikron 5, ja sitä on ollut esimerkiksi hoitolaitosten henkilökunnalla ja asukkailla.

– Se sairastetaan kuitenkin selkeästi hyvin lievänä. Jopa iäkkäät tartunnan saaneet ovat sairastaneet sen tosi lievänä.

Laaksovirta muistuttaakin nyt flunssan oireista kärsiviä tekemään kotitestin. Jos se näyttää positiivista, kontakteja tulee välttää viisi päivää.

– Laboratoriotesteissä ei tarvitse käydä, jos ei kuulu riskiryhmään.

Lisäksi hän muistuttaa sellaisia, jotka sairastavat koronan nyt, ettei heidän tarvitse käydä ottamassa neljättä rokotetta tässä vaiheessa.

Rokotuspäiviä on tulossa syksyllä lisää, kun hoitohenkilökunnan kesälomakausi päättyy. Elokuulle sovitut pop up –päivät pidetään lauantaina 13. ja 20.8. pääterveysasemalla kello 9–15. Oripäässä pop up –päivä järjestetään keskiviikkona 24.8. kello 12–18.

KORONAN hoitoon kehiteltyä, maksutonta tablettimuotoista Paxlovid-viruslääkettä on Miia Laaksovirran mukaan saatavissa nyt myös Loimaalla. Lääkehoidon kohderyhmät kuitenkin eroavat covid-19-infektion riskiryhmistä. Laaksovirta sanoo, että hoidon aloittaminen katsotaan tapauskohtaisesti ja se vaatii aina huolellista arviointia. Hoidon aloittamisesta päättää lääkäri.

– Hoito tulee aloittaa viiden vuorokauden kuluttua oireiden alkamisesta ja virus tulee olla todettu virallisissa laboratoriotesteissä.