PÄÄKIRJOITUS Vinkit kehiin

0
Kuva: LL Arkisto/TS/Marttiina Sairanen

Kukaan ei varmaksi vielä tiedä, millaisissa hinnoissa sähköä saadaan talven aikana ja saadaanko sitä. Jopa sähkökatkoja on väläytelty, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan on sekoittanut energiamarkkinoita.

Niinpä Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra käynnistävät energiansäästökampanjan lokakuussa Energiansäästöviikolla, jotta energiaa kulutettaisiin vähemmän ja samalla tasattaisiin sähkön kulutushuippuja.

Energiatekoja toivotaan sekä yksittäisiltä ihmisiltä että yhteisöiltä ja yrityksiltäkin. Kampanjassa uskotaan, että jokaisen tekemistä pienistäkin muutoksista kertyy iso yhteisvaikutus – jos esimerkiksi jokainen laskee huonelämpötilaa asteella, ajaa taloudellisesti eli pienentää ajonopeutta ja ottaa lyhyempiä lämpimiä suihkuja.

Vaikuttavimmat vinkit on hyvä nyt saada kaikille jakoon. Mitä sinä teet säästääksesi energiaa?

P.S. On ymmärrettävää, että väsymme jatkuvaan sotauutisointiin – on ymmärrettävää, että väsymme auttamaan, ja valitsemme esimerkiksi toisen kanavan ja rahoille muuta käyttöä kuin ukrainalaisten ja muiden hädänalaisten auttamisen. Valinnanmahdollisuus on luksusta, sitä ei sodan keskellä elävillä ole.