Ministeri Annika Saarikko lupaa täsmätoimia, ei suuria veronalennuksia

0
ministeri, tori, Saarikko
Entinen maanviljelijä, yläneläinen Pertti Peltola oli tullut tapaamaan valtiovarainministeri Annika Saarikkoa Loimaan torille. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA, ORIPÄÄ Perjantaina Loimaan torilla keskustapuolueen kesäkahvitilaisuudessa piipahtanut, valtiovarainministeri Annika Saarikko toi ministeriön tuoreet budjettiesitysterveiset kaupunkilaisille. Veronkevennyksiä hänen salkustaan ei kuitenkaan löytynyt, vaikka niitä on vaadittu muun muassa polttoaineen osalta. Sen sijaan hän lupasi täsmätoimia, joilla helpotetaan autoilevien arkea.

– Heinäkuun alussa alennettua niin sanottua jakeluvelvoitetta jatketaan myös ensi vuonna, ja sillä saadaan pidettyä polttoaineen hintaa alempana. Lisäksi korotettua työmatkavähennystä jatketaan, hän kertoi suunnitelmista ja perusteli, ettei suora veronalennus välttämättä näkyisi kuluttajan taskussa.

– Me emme pysty velvoittamaan yrittäjiä, että he siirtäisivät veronalennuksen suoraan hintoihin.

TULOVEROA valtiovarainministeri ei myöskään ollut kovin innoissaan alentamassa, vaikka ostovoima pienenee hintojen noustessa. Hän perusteli kantaansa muun muassa sillä, että siitä hyötyy eniten suurituloisimmat. Lisäksi suuret palkankorotukset eivät ole hänen mieleensä, sillä pelkona on työn karkaaminen halvempiin maihin.

Lapsiperheille hän aikoo esittää joulukuussa maksettavaa ylimääräistä kuukauden lapsilisää. Hän perusteli sitä sillä, että lapsilisiä ei ole sidottu indeksiin, kuten muita sosiaaliturvaetuuksia.

– Sosiaaliturvaetuuksiin, kuten esimerkiksi kansaneläkkeisiin ja opintotukiin, tuli jo elokuun alusta ylimääräinen indeksikorotus. Työeläkkeet taas nousevat vuoden alusta. Lapsilisiin ei ole tulossa mitään. Tämä on nyt arvovalinta, hän linjasi ja sanoi huolen olevan kova, koska syntyvyysluvut ovat alhaalla ja lisäksi korona on kurittanut perheitä monella tavalla.

Lopullisesti valtiovarainministeriön tekemät esitykset ratkaistaan hallituksen budjettiriihessä elokuun lopussa.

NYKYÄÄN Oripäässä perheensä kanssa asuva Annika Saarikko kertoi viettäneensä kesän kotipaikkakunnallaan.

– Sieltä käsin olen käynyt Helsingissä töissä, mutta ehdin kyllä lomaakin viettämään.

Perheen kanssa hän sanoi käyneensä muun muassa Särkänniemessä. Kotona taas oli ollut terassin maalaamista ja mansikoiden pakastamista.

Tällä viikolla hän sanoi töiden kuitenkin alkaneen täydellä teholla, kun valtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioesitystä alettiin sorvata.