Wille Machines palkkaa maltillisesti lisää väkeä

0
Wille Machinesin (aiemmin Vilakone) tehtaan pihalle Loimaalle on asfaltoitu tuhannen neliön erillinen koe- ja testiajoalue kiinteistön- ja ympäristönhoitokoneita varten. Valmistuspäällikkö Tomi Rantanen kertoo erillisen alueen lisäävän turvallisuutta, kun koneita ei tarvitse testata tehtaan muun liikenteen jaloissa. – Suurin osa testiajoista tehdään kuitenkin maanteillä.

LOIMAA Kiinteistön- ja ympäristönhoitokoneita Loimaalla valmistava Wille Machines oy palkkaa lisää henkilöstöä. Yritys hakee parhaillaan viittä työntekijää tuotantoon tehtaan puolelle.

– Kyse on resurssien lisäämisestä, joka johtuu osittain hyvästä ja kasvaneesta tilauskannasta ja toisaalta korvausrekrytoinneista, yhtiön toimitusjohtaja Pekka Elo summaa.

Hän luonnehtii yrityksen ensi vuoden tilauskannan näyttävän vahvalta, vaikka maailmantilanne on epävarma. Tilauskanta keskittyy päämarkkinoille Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan.

Wille Machines hakee lisähenkilöstöä silti varovaisesti, sillä maailmanlaajuinen komponenttipula aiheuttaa yhä murhetta.

– Tätä on nyt jatkunut vuoden, Elo sanoo ja kertoo, että etenkin elektroniikkakomponenttien saatavuudessa on ongelmia.

Tähän mennessä yrityksessä on pystytty pitämään tuotanto käynnissä huolimatta tiettyjen osien saatavuusongelmista. Hänen mukaansa koneita on saatettu joutua jättämään tilapäisesti kesken tuotannossa ja jatkamaan myöhemmin loppuun, kun puuttuvat osat on saatu.

– Pahin tilanne olisi se, että joudutaan keskeyttämään tuotanto.

Elo sanoo, että henkilöstöä voitaisiin palkata enemmänkin, kunhan komponenttiongelmista päästään.

Wihuri-konserniin kuuluva Wille Machines työllistää Loimaan tehtaalla noin 135 henkilöä. Yritys tunnettiin aiemmin Vilakoneena. Uusi nimi otettiin käyttöön viime keväänä.

Ympäristönhoitokoneiden valmistaminen ja kokoonpano keskittyvät kokonaan Loimaalle. Tämän vuoden aikana Wille Machines on käytännössä vetäytynyt Venäjän markkinoilta, jossa sen sisaryrityksellä Wihuri Rus LLC:llä oli kokoonpanotehdas lähellä Pietaria.

Elo kertoo, että Pietarin tehtaan venäläinen tuotantolinjan henkilöstö on irtisanottu sekä toimitilan vuokrasopimus ja tuotantolaitteet purettu. Ympäristönhoitokoneita valmistettiin Pietariin kuuluvassa Levashovossa Venäjän markkinoita varten vuodesta 2019 (LL 12.3.), ja toimitusjohtajan mukaan Venäjän kokoonpanotehdas oli kiinteä osa Wille Machinesin bisnestä.

Elolla ei ole odotuksia siitä, että Wille Machines palaisi Venäjän markkinoille, ei lyhyellä eikä keskipitkälläkään aikavälillä.

– Jo ennen sotaa alkanut Venäjän taloudellisen tilanteen heikentyminen näkyi Wille-liiketoiminnassa Venäjällä, ja muun muassa koronapandemia pahensi tilannettamme entisestään. Näkymät muuttuivat entistä sumuisemmiksi sodan alettua viime helmikuussa, ja tässä tilanteessa päätimme, että liiketoiminnan jatkaminen kannattavasti Venäjällä oli muuttunut hyvin haastavaksi ja aloimme supistamaan toimintaamme Venäjällä.