Riuttaskorpien joulukonsertti syntyy kolmen sukupolven yhteistyöllä

0
Perhe Riuttaskorven hyväntekeväisyysjoulukonsertissa Kanta-Loimaan kirkossa kuultiin sunnuntai-iltana paitsi neliäänistä kuorolaulantaa myös soolo-osuuksia.

LOIMAA Kahdeksan lapsen isä Antti Riuttaskorpi muistelee aloittaneensa laulukeikat 1970-luvun alkupuolella, melko pian sen jälkeen, kun he olivat muuttaneet vaimonsa Pirkon kanssa Parkanosta Loimaalle.

– Parkanossa en vielä laulanut, mutta täällä rupesin keikkailemaan erilaisissa kirkollisissa tilaisuuksissa, kuten hautajaisissa.

Kun lapset kasvoivat, hän alkoi ottaa heitä mukaan keikoille. Katraan toiseksi vanhin, Nina Newton, muistelee olleensa isoveljensä Pasin ja isänsä kanssa laulukeikoilla jo ihan pienestä saakka. Vähitellen yksi toisensa jälkeen alkoi osallistua laulutouhuihin.

Ensimmäinen hyväntekeväisyysjoulukonsertti järjestettiin yli 20 vuotta sitten, ja nykyään mukana on jo kolme sukupolvea. Kahdeksasta lapsesta siihen osallistuvat kaikki tavalla tai toisella, ja lisäksi rivejä täydentävät puolisot. Sunnuntaina järjestetyn konsertin nuorin konsertoija oli vasta kolmevuotias Kerttu-tyttö. Kaikkiaan laulajia ja soittajia on parikymmentä. Muusikoiden ruokahuollosta vastaa suurperheen äiti Pirkko Riuttaskorpi.

Välillä konserttikeikkoja on tehty Loimaan ulkopuolellekin aina Parkanoa myöten, mutta viime vuosina on keskitytty omalle paikkakunnalle.

– Tämä vaatii kuitenkin melko paljon aikaa ja vaivaa, siksi olemme jättäneet muut paikat nyt pois, Nina kertoo.

Vaikka konsertteja on takana jo useita kymmeniä, aivan kylmiltään Riuttaskorvet eivät sentään mene lavalle. Aina syksyn tullen alkaa kuumeinen kalenterien tutkiminen, jotta koko porukka saadaan kasaan harjoittelemaan. Kauimmaiset sisarukset tulevat Porvoosta ja Tampereen seudulta.

– Se onkin se haastavin, että löydämme yhteisiä vapaita viikonloppuja, Antti ja Nina kertovat ja sanovat kokoontuvansa Riuttaskorville yleensä noin viidesti ennen varsinaista konserttia.

Kun ajat saadaan lyötyä lukkoon, Nina sanoo heidän olevan sen verran rutinoituneita, että harjoitukset sujuvat onneksi hyvin.

– Samalla on ihana viettää yhteistä aikaa perheen kanssa. Se on ikään kuin etukäteen vietetty joulu.

Konsertti-illan aikana yleisölle tarjoillaan sekä neliäänistä kuorolaulantaa että solistiosuuksia. Mukana on myös useita soittimia, kuten flyygeli, sähkökitara ja -basso, rummut, poikkihuilu ja saksofoni.

Ohjelmisto on varsin vaihteleva ja monipuolinen, vaikka runko koostuu melko pitkälle samoista suosikkijoululauluista, joita yleisö toivoo joka kerta kuulevansa. Yksi ehdoton on Antin laulama Oi jouluyö. Toivottuja ovat myös esimerkiksi Sylvian joululaulu ja Sydämeeni joulun teen.

– Haluamme tietenkin säilyttää ne suosituimmat, mutta joka vuosi muutamme kokonaisuutta hiukan, Nina kertoo ja mainitsee tämän vuoden ohjelmistossa olevan myös hänen oma sävellyksensä nimeltään Iloita saa.

Kaikkiaan puolitoistatuntisen konsertin aikana esitetään yli 20 kappaletta. Perinteisesti tuhatpaikkainen Kanta-Loimaan kirkko on täyttynyt lähes ääriään myöten, ja tänäkin vuonna paikalle saapui yli 860 henkeä. Kuulijoita tulee paitsi Loimaan myös Turun ja Forssan seudulta.

Konsertissa kerätty hyväntekeväisyyskolehti menee Ukrainan lasten kriisiapuun.

VIDEO: Riuttaskorven perheen joulukonsertti 2022