Tekstiilitaitelija Eija Rasinmäelle Pro Finlandia-mitali

0
Suomalaista räsymattoperinnettä kunnioittavasti uudistanut Eija Rasinmäki palkittiin Pro Finlandia -mitalilla. KUVA: LL Arkisto/Elämäkertateos "Käsinkudottu elämä" (Ulla-Maija Sievinen)

Räsymaton uudistajana tunnettu Eija Rasinmäki saa Pro Finlandia-mitalin tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään perinnetekstiilin parissa. Kunniamerkki on merkittävä tekstiilitaiteen alalla, sillä tekstiilitaiteilijoita tunnustuksen saajina on historian saatossa vain alle kaksi prosenttia Pro Finlandia mitalin saaneista.
Pro Finlandia, korkein tasavallan presidentin kulttuurin tekijöille myöntämä tunnustus annetaan itsenäisyyspäivänä 2022 yhdelletoista ansioituneelle taitelijalle. Eija Rasinmäki (s. 1945), suomalainen tekstiilitaiteilija, joka on tunnettu perinteisen suomalaisen räsymaton uudistajana, on yksi merkittävän tunnustuksen saajista.

Erityistä kunniamaininnasta tekee se, että vuodesta 1945 jaetun kunniamerkin yli 900:sta tunnustuksen saajasta vain 17 henkilöä on tekstiilitaiteilijoita. Edellinen tekstiilitaiteilijalle annettu mitali on vuodelta 2011. Rasinmäelle annettava kunniamerkki onkin samalla myös tunnustus sekä koko tekstiilitaiteen alalle että perinnetekstiilin, räsymaton, arvolle.
-Sydämeni iloitsee tästä huomion- ja kunnianosoituksesta käsityölle ja kädentaiteelle. Olen otettu, että sinnikäs työ mattotaiteen ja erityisesti perinnetekstiilimme, räsymaton, parissa on saanut tunnustusta, Eija Rasinmäki riemuitsee.
Taidokkaan värienkäytön ja oivaltavien sidosten ansiosta Eija Rasinmäki on tehnyt räsymatosta design-tuotteen yli 50-vuotisen uransa aikana. Hänen uniikkeja taidemattojaan löytyy ympäri maailmaa, muun muassa suurlähetystöistä, julkitiloista sekä tuhansista kodeista niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Koristeellisten taidemattojen kauneus syntyy suunnittelijan pettämättömästä värisilmästä ja taitavan kutojan kädenjäljestä. Rasinmäki on suunnittelut ja kutonut mattoja omassa ateljee-tehtaassaan Hausjärvellä vuodesta 1970, rikkoen myös lasikattoja menestyneenä toimitusjohtaja-taiteilijana ja neljän tyttären äitinä.

Lisäksi vuonna 1985 Rasinmäki perusti kumppaninsa Erkki Immosen kanssa designmatoistaan tunnetun Finarten. Kotkassa asuva, Punkalaitumelta kotoisin oleva Eija Rasinmäki on itseoppinut tekstiilitaiteilija. Tämä on myös edesauttanut hänen ennakkoluulotonta otettansa tekstiilitaiteeseen ja erityisesti puuvillamattoihin. Eija Rasinmäen mattojen kuviointi on omaperäistä ja tunnistettavaa muotoilua ja siihen kuuluu olennaisena osana taidokas värien käyttö.

-Olen halunnut luoda räsymatolle uuden ilmeen ja lisätä niiden arvostusta sekä kodin- että taidetekstiilinä. Samalla minulla on ollut mahdollisuus tuoda väriä ja lämpöä koteihin suunnittelemieni mattojen kautta.
Kulttuurihistoriallisen ja muotoilupanoksen lisäksi Eija Rasinmäki on myös kiertotalouden edelläkävijä. Räsymaton aatetta kunnioitten hänen teostensa ja kaupallisten mattojensa raaka-aineena on aina käytetty kierrätysmateriaaleja, kangasrullien hulpioreunaa.
Eija Rasinmäen 50-vuotisen taiteilijauran kunniaksi Suomen Käsityömuseossa järjestettiin laaja näyttely kesällä 2021.

Lisäksi syksyllä 2021 julkaistiin elämäkertateos ”Käsinkudottu elämä” (Ulla-Maija Sievinen), joka kertoo mittavasta työstä suomalaisen perinnetekstiilin parissa, sitä alati uudistaen. Loimaan Lehden jutussa (12.3.2022) Eija Rasinmäki (os. Rautionmaa) kertoi alkaneensa kutoa ensimmäisiä mattojaan entisen miehensä kotitalon pirtissä Kojonperässä 1970-luvun alussa ja hänen ensimmäinen näyttelynsä pidettiin Loimaan Säästöpankin kerhohuoneessa.

Loimaan Lehden julkaisemassa kirja-arviossa J.E. Lassila luonnehti kirjaa hienoksi teokseksi, jonka keskeisen sanoman kiteyttää loppusivuilta löytyvä ajatus: ”Loimilangat ovat juuri elämämme pituisia ja ne täyttyvät kutomalla ajatuksemme, tekomme ja unelmamme sillä voimalla, jonka olemme saaneet syntymälahjana.”