Uutisten viikko: Opettaja opastaa luotettavan tiedon lähteille

0
Novidan äidinkielenopettaja Julia Hyytiäinen on työskennellyt paikallislehdessä toimittajana ja tähdentää oppilailleen tiedon luotettavuuden merkitystä muulloinkin kuin mediakasvatusteemaisella Uutisten viikolla. Se värittää opettajien ja oppilaiden kouluarkea ensi viikolla, mutta tässä viikon logo heijastuu opettajan kasvoille luokan videotykistä.

Loimaa

Nykypäivänä tietoa on tarjolla vaikka kuinka, mutta oikeaa tietoa ei ole aina helppo löytää.

– Disinformaation, eli tarkoituksella levitettävän harhaanjohtavan tiedon määrä ja sen löytämisen helppous yllättää aina, Novidan äidinkielenopettaja Julia Hyytiäinen sanoo.

Internet on opettajallekin hyvä voimavara, ja nuoret ovat kasvaneet kännykkä kädessä, joten he ovat netin tottuneita käyttäjiä. Löytyvän tiedon oikeellisuutta heidän on kuitenkin vaikea arvioida.

– Tiedon luotettavuuden arvioiminen on yhä haastavampaa. Lukijan vastuu on toki myös iso, mutta opettajan rooli nuorten opastamisessa tiedon luotettavuuden arvioimisessa on todella suuri.

Hän tietää, että asiaa käsitelläänkin kouluissa joka asteella.

Ensi viikolla tiedon luotettavuuden ja vastuullisesti tuotetun mediasisällön kysymyksiin perehdytään kouluissa. Niissä vietetään Uutisten viikkoa, jolloin luokissa luetaan tavallista enemmän uutisia ja käytetään mediaa opetuksen osana.

Liedosta kotoisin oleva Julia Hyytiäinen työskenteli aiemmin paikallislehti Turun Tienoossa .

Isot yhteiskunnalliset asiat koronasta vaaleihin ja Ukrainan sotaan ovat viime vuosina täyttäneet isojen medioiden palstat ja Julia Hyytiäisen mielestä arki on näkynyt otsikoissa vähemmän.

Kun isot mediat ovat kiinni isoissa uutisissa, paikallislehti on arjen asioiden paikka.

– Se on lähestyttävämpi alusta.

Toimittajana häntä kiinnosti nimenomaan asioista kertominen kuntalaisten suulla ja se, mitä voimme tehdä ja miten vaikuttaa itseämme koskeviin asioihin.

– Jos lehti ei toimi kuntalaisen sanansaattajana niin kuka sitten?

Hän näkee, että jutut voivat olla muutoksen pohja: jos halutaan, että jotain muuttuu, se pitää sanoa.

– Haluan ainakin uskoa, että kuntapäättäjät seuraavat paikallista, vastuullista ja luotettavaa mediaa ja haluavat tehdä asioita kuntalaisille ja heitä varten. Jos ei heitä, niin ketä sitten?

Se miten nopeasti ja vaivattomasti tiedon täytyy nuorten (ja vähän vanhempienkin) mielestä löytyä internetistä, on opettajan yllättänyt. Samoin se, miten selkeää kaiken informaation pitää heidän mielestään olla.

Mikään ei saa olla kovin monen klikkauksen takana.

– Hakukoneen ensimmäinen ja ylinnä oleva tulos ei silti tarkoita, että se on paras tieto asiasta. Yrityksissä maksetaan siitä, että päästään ensimmäiseksi, joten tieto voi olla myös mainos.

Hän muistuttaa, että kaikkea ei voi eikä tarvitse pitää totena. Erityisesti kannattaa pitää mielessä, että äänekkäimmät eivät aina ole oikeassa.

– Siitäkin sanon oppilaille, että Tiktok ei ole tietopankki, vaan kuka tahansa voi sinne luoda mitä tahansa. Sen informaatio on joka tapauksessa kohdennettua ja lisäksi se on hyvin kaupallistettu alusta.

– Sananvapaus ja mielipiteenvapaus ovat mieletön etuoikeus, mutta ovat ne myös melkoinen kaninkolo.

Suomalaisilla on perustuslaillinen oikeus sananvapauteen, mutta se ei tarkoita, että kenellä tahansa on oikeus levittää mitä tahansa.

Monesti näkee, miten mielipide esitetään ikäänkuin faktana, vaikka mielipide on aina mielipide.

– Vahvakaan mielipide ei ole sen enempää totta.

Muista!

Tarkista luotettavuus

Vaikka joku video leviäisikin sosiaalisessa mediassa tai netissä laajalti ja nopeasti (viraali video), se ei tarkoita, että se olisi totta.

Äänekkäin lähde ei välttämättä ole aina oikeassa.

Tiedon ulkoasu ei välttämättä kerro siitä, onko se totta.

FAKTA

Uutisten viikko

Koulujen ja uutismedian yhteistä Sanomalehtiviikkoa on vietetty vuodesta 1995 alkaen. Vuonna 2021 teemaviikon nimi muuttui Uutisten viikoksi.

Uutismedia on tehnyt Suomessa mediakasvatustyötä jo 60-luvulta alkaen – kolmanneksi pisimpään maailmassa.

Uutismedian liiton (entinen Sanomalehtien Liitto) ja sen jäsenlehtien mediakasvatustoiminta tukee lasten, nuorten ja aikuisten kriittistä ja aktiivista mediasuhdetta.

Journalismikasvatuksessa tuodaan esiin journalismin pelisääntöjä ja luotettavan mediasisällön merkitystä.

Uutisten viikko näkyy vahvasti Loimaan seudulla: Loimaan Lehtiä on kouluille tilattu yhteensä 1500 kappaletta. Lisäksi lehden digitaalinen näköislehti on avoinna kaikille luettavaksi koko viikon ajan ja myös jo tämä lauantain lehti on vapaasti luettavissa, jotta maanantainakin kouluissa saadaan käytettyä lehtiä opetuksessa.