Hankkeella edistetään pitkäaikaistyöttömien hyvinvointia

0
Hankekoordinaattori Heli Niromaa mittasi Tanja Kautin puristusvoimaa Työttömien tuvalla järjestetyn tapahtumapäivän aikana.

LOIMAA Työttömien valtakunnallinen keskusjärjestö on käynnistänyt kolmevuotisen Askelia voimaan -hankkeen, jossa pitkäaikaistyöttömiä tuetaan ja kannustetaan terveellisten elämäntapojen pariin. Hankkeen laajempana tavoitteena on edistää työttömien hyvinvointia ja toimintakykyä, jotka parantavat työllistymistä. Yhtenä mukana olevista hankekumppaneista on Loimaan seudun työttömät ry.

– Meillä on ollut täällä jo aiemmin oma terveysryhmä, mutta hankkeen myötä olemme kyenneet ostamaan esimerkiksi lisää liikuntavälineitä ja älyvaa’an, toiminnanjohtaja Minna Nummela sanoo.

Yhdistykseen on hankkeen kautta koulutettu myös kaksi omaa hyvinvointitsempparia, jotka opastavat työttömiä elintapoihin liittyvissä asioissa.

– Yritämme löytää ja saada asiakkaan omat voimavarat käyttöön, koska esimerkiksi liikunta ja hyvät yöunet vaikuttavat todella paljon jaksamiseen, neljän päivän koulutuksen UKK-instituutissa käynyt Marisa Toivonen kertoo.

Hän sanoo myös, että terveysryhmä on tarkoitus jälleen aktivoida maaliskuussa pienen hiljaiselon jälkeen.

Työttömien tuvassa hankkeen puitteissa järjestetty tapahtumapäivä tarjosi osallistujille monenlaista tietoa muun muassa liikunnasta, ravinnosta ja päihteistä. Tarjolla oli myös elintapaneuvontaa, terveysmittauksia ja palveluohjausta. Valtakunnallisen keskusjärjestön henkilöstön lisäksi paikalla oli Loimaan kaupungin liikuntapalveluiden työntekijöitä.

– Tosi kiva ja matalan kynnyksen tapahtuma, verensokeri- ja verenpainemittauksessa käynyt Heli Vähäkangas totesi.

Hän kertoi huolehtivansa terveydestään kävelemällä lähes joka paikkaan. Tavoitteena oli myös aloittaa kuntoportailu kevään koittaessa.

– Odotan kevättä, että pääsee vetämään lenkkarit jalkaan ja kävelemään oikein kunnolla.

Syömisen suhteen hän sanoi olevansa melko nirso, mutta makean perään sitäkin persompi.

– Olen aivan jäätävä karkkihirmu, hän naurahti.

Merkonomiksi opiskeleva Tanja Kauti kävi puolestaan testaamassa puristusvoimiaan siihen tarkoitetulla laitteella. Tulokseksi hän sai molemmista käsistä hyvät arvosanat, mikä oli iloinen yllätys pienten lasten äidille.

– Ei näköjään tarvitse välttämättä lähteä kuntosalille, hän totesi tyytyväisenä.

Hankekoordinaattori Heli Niromaa kertoi, että puristusvoimamittaus ei osoita pelkästään käsien voimaa vaan yleisesti koko kehon toimintakykyä ja lihasvoimaa.

– Jos lihasvoimaa ei harjoita, se heikkenee noin yhden prosentin vuosivauhtia ihmisen ikääntyessä.