”Mäenpään rantatontit eivät mene pärstäkertoimen perusteella”

0
Mäenpään asuinalueelta avautuu näköala viljavarastojen suuntaan. Kuva: LL arkisto.

LOIMAA Mäenpään asuinalueen laajentamista koskevasta asemakaavasta ei ole tehty jatkovalituksia. Kaavan vahvistumisen myötä kaupunki voi lähteä kilpailuttamaan alueen kunnallisteknisiä suunnitelmia.

– Kevään aikana suunnittelu saadaan alulle ja myös aika pitkälle kuntoon, koska ei ole kyse suunnattoman laajasta kohteesta, kaupungininsinööri Osmo Hongisto kertoo.

Asemakaavan laajennuksen myötä Mäenpään asuinalueelle osoitetaan kymmenen omakotitonttia, joista kahdeksan on rantatontteja Loimijoen tuntumassa. Alueelle on rakennettava kunnallistekniikka ja Sieppalankadun jatke ennen kuin sinne päästään rakentamaan omakotitaloja.

Kunnallisteknisiä töitä varten kaupunki on alustavasti varannut määrärahaa vasta ensi vuodelle. Jos toteutusta halutaan kiirehtiä esimerkiksi kaupungin asumisen teemavuoden kunniaksi, se edellyttää määrärahamuutoksia budjettiin (LL 11.1.).

Rantatontit ovat Loimaan kaupungin tarjoamina sen verran harvinaisia, että niiden voi olettaa herättävän kiinnostusta. Tonteista on jo tullut kaupungille kyselyjä.

– Tiedossa on, että alue on haluttua, summaa tekninen johtaja Antti Korte , joka tiedostaa toisaalta myös sen, että alueen todellinen kysyntä ja kiinnostus ratkeavat vasta sitten, kun tontit tulevat varattaviksi.

Hän kertoo, etteivät Mäenpään rantatontit ole vielä varattavissa. Ennen varaamisen aloittamista on päätettävä tonttien hinnoittelusta ja luovutustavasta.

Tonttien luovutuksen ajankohta on puolestaan riippuvainen muun muassa kunnallisteknisten töiden etenemisestä. Korte muistuttaa, että sitä ennen esimerkiksi suunnitelmien hyväksyttäminen ja urakoitsijan valinta ovat kaikki valituskelpoisia päätöksiä. Tästä syystä kaupungilla ei toistaiseksi ole antaa aikataulua sille, koska tontteja pääsee varaamaan ja luovuttamaan.

Siinä tapauksessa, että tiettyihin Mäenpään rantatontteihin kohdistuu aikanaan useampia varauksia, Korte sanoo, että kaupunki voi arpoa tontin saajan eli ostajan. Hän nostaa esiin myös sen harvinaisemman vaihtoehdon, että kaupunki voi järjestää tonteista tarjouskilpailun, jos kiinnostus on suurta.

Tämä kaikki on kuitenkin tässä vaiheessa vasta arvuuttelua.

Sen Korte voi luvata, että kaikki halukkaat pääsevät aikanaan esittämään varauksen tai tarjouksen Mäenpään tonteista.

– Pärstäkertoimella nämä eivät mene, hän vakuuttaa ja sanoo, että viime kädessä asian ratkaisee arpa tai esimerkiksi korkein tarjous.