”Talentteja tarvitaan!” – Seudun yritykset ja Loimaa lahjoittivat professuurin Turun yliopistolle

0
Seudun yritykset ja Loimaa lahjoittivat Turun yliopistolle professuurin, joka Professuuri vahvistaa tiedekunnan kone- ja automaatiotekniikan kokonaisuutta ja painottuu älykkään tuotannon ja tuotejärjestelmien elinkaarenhallinnan alalle.

Loimaan seudulla toimivat teknologiayritykset lahjoittavat yhdessä Loimaan kaupungin ja Loimaan kauppakamariosaston kanssa Turun yliopiston teknilliseen tiedekuntaan uuden professuurin. Alueen yrityksistä mukana lahjoituksessa ovat Pemamek Oy, Dinolift Oy, LMCE Group, Wille Machines Oy, Stera Technologies Oy, Hydoring Oy, Nordic Traction Oy ja Dometal Oy.

Professuuri vahvistaa tiedekunnan kone- ja automaatiotekniikan kokonaisuutta ja painottuu älykkään tuotannon ja tuotejärjestelmien elinkaarenhallinnan alalle. Lahjoituksen arvo on yhteensä 610 000 euroa.

– Loimaan seudun yritykset valmistavat monimutkaisia teknologiatuotteita, kuten hitsausautomaatiojärjestelmiä, työkoneita ja henkilönostimia. Näiden kehittäminen vaatii monipuolista osaamista, jossa yhdistyy konetekniikka, automaatiotekniikka ja tietotekniikka, Pemamek Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Loimaan kauppakamariosaston puheenjohtaja Pekka Heikonen sanoo.

Uusi professuuri vahvistaa osaltaan Turun yliopiston valittua kone- ja automaatiotekniikan digitaaliteknologian painotusta. Professuuri avataan täytettäväksi vuoden 2023 aikana.

– Turun yliopisto on teknillisen tiedekunnan ja uusien tutkinto-ohjelmien myötä kehittymässä alueellisesti ja kansallisesti tärkeäksi tekniikan kouluttajaksi. Lounaisen Suomen korkean teknologian yritysten tuki laajentumiselle on ollut pitkäjänteistä ja määrätietoista, teknillisen tiedekunnan dekaani Jaakko Järvi toteaa.

– Tämän lahjoitusprofessuurin avulla rakennamme modernia kone- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmaa ja pystymme nopeammin vastaamaan tekniikan osaajien kovaan tarpeeseen. Teemme jatkossakin läheistä yhteistyötä Loimaan seudun lahjoittajayritysten, korkean teknologian erikoisosaajien kanssa.

Turun yliopiston teknillinen tiedekunta aloitti toimintansa vuoden 2021 alusta ja on kasvanut jo 50 professorin, 350 muun opettajan, tutkijan ja asiantuntijan ja 3000 opiskelijan yhteisöksi.

 

– Tämä on seudulta iso panostus koulutuksen kehittämiseen, Pekka Heikonen sanoo ja summaa professuurin isoksi onnistumiseksi.

Sellainen oli hänestä jo teknillisen tiedekunnan perustaminen Turun yliopistoon.

– Sen vaikutus alkaa näkymään koko Varsinais-Suomen kehittymisen eduksi, aloittaahan tiedekunnan tutkinto-ohjelmissa tänäkin vuonna noin 700 opiskelijaa.

Heistä 30 aloittaa uudessa automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmassa.

Yrityksissä toivotaan, että tekniikan alan tutkinnot, tutkimukset ja tutkimusrahoituskin lisääntyisivät ja koulutuksen ja osaajien myötävaikutuksella yritykset pystyisivät kasvattamaan tuotekehitystään ja entisestään verkostoitumaan.

Yhteisen ponnistuksen tavoitteena on, että seutu näkyy työnhakijoille ja yritykset tulevat tutuksi. Ajatuksena on myös tarjota seudun nuorille mahdollisuus kouluttautua tekniikan aloilla lähellä kotiseutua ja lähellä olisi myös kesätyöpaikkoja ja paikkoja, joissa tehdä harjoitteluita.

Monille yrityksille pula insinööreistä ja diplomi-insinööreistä on jo peräti kasvun rajoite.

– Meillä on Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen vahva, omilla tuotteillaan ja omilla vientibrändeillään toimiva teknologiaklusteri. Tavoittelemme osaajien ja osaamisen kasvua. Talentteja tarvitaan!

Pekka Heikonen toivoo, että koko seutukunta ja Loimaan kaupunki nostavat omaa tunnettuuttaan ja markkinoivat yhä voimakkaammin jopa valtakunnallisesti vahvuuksiaan, kuten hyvää asumista ja työpaikkoja. Työpaikkoja on hänen mukaansa yksistään Pemamekissa avautunut viimeisen vuoden aikana lähes sata ja muissakin yrityksissä on paikkoja avoinna.

Joukko paikallisia teknologiayrityksiä ja Loimaan kaupunki ovatkin yhdessä perustamassa myös teknologiaklusteriyhteistyötä (LL 18.5.), joka tähtää alan täkäläisten yritysten ja osaamisen tekemiseen tunnetuksi kansallisesti.