Osallistuin muutama viikko sitten toista kertaa Jukolan Venlojen viestiin kilpailijana ja jo kymmenettä kertaa olin reissussa mukana. Tänä vuonna Jukolan viesti keräsi 18 000 suunnistajaa 18 eri maasta Porvoon luontoon, minkä lisäksi paikalla oli vähintään sama määrä huoltajia, talkoolaisia sekä tunnelman ihailijoita. Kuinka moni muu suomalainen tapahtuma kerää näin paljon kävijöitä yhtenä päivänä?

Jukolan viestin tunnelma on jotain sanoinkuvaamatonta. Tapahtuman kohokohtana voidaan pitää Jukolan viestin lähtöä yhdeltätoista kesäiltana. Kymmenet tuhannet ihmiset odottavat hiiren hiljaa lähtölaukausta, jonka puolustusvoimat suorittavat joka vuosi eri tavalla. On nähty Hornet-hävittäjiä, Leopard-panssarivaunuja sekä erilaisia käsiaseita. Lopulta noin 1 700 miestä rynnistää otsalamput kiiltäen metsään muodostaen kilometrien mittaisen valonauhan, joka kiemurtelee puiden siimeksessä. Nykypäivän kuvausmenetelmillä hetki saadaan vangittua kauniisiin ilmakuviin, mutta tunnelmaa paikan päällä ei ohita mikään.

Televisiosta Jukolaa seuraava ei myöskään pääse mukaan Jukolan sekä Venlojen viestin tunnelmaan metsässä. Televisiokuvissa seurataan kärjen huippu-urheilijoita, joiden gps-nauhat piirtyvät kartalle. Metsään kuitenkin mahtuu kymmentuhatpäinen joukko erilaisia harrastelijoita ja jopa täysin ensikertalaisia. Metsässä kuuluu: “Mikä koodi?”, “Mille rastille olette menossa?” sekä “Voitteko näyttää missä olemme?”. Uskomaton yhteishenki rauhallisempien etenijöiden välillä on jopa koskettavaa. Metsässä ei tarvitse olla yksin ja omantasoista seuraa on helppo löytää.

Kilpailusuorituksen jälkeen tapahtuma-alueella on tarjolla suihku, sauna sekä tänä vuonna myös uima-allas. Osa tapahtuman kauneudesta piilee siinä, että kilpailun ulkopuolella kaikki ovat yhtä. Saunassa istuvat vierekkäin maailmanmestari, firmajoukkueeseen osallistunut ensikertalainen ja 15-vuotias nuori harrastelija ja kaikki ovat samanarvoisia. Tavarat voi jättää vartioimatta, koska suunnistajien välillä vallitsee Jukolassa luottamus ja arvostus. Varastamistapaukset ovat todella vähässä.

Jukolan viesti perustuu kokonaan talkoolaisille. On jopa pienimuotoinen ihme, että tekijöitä löytyy joka vuosi riittävä määrä. Tänä vuonna Jukolan viestin järjestelyihin osallistui yli 1 500 talkoolaista, joiden ansiosta kilpailu järjestyi onnistuneesti. Myös talkoolaismäärä kertoo yhteishengestä ja yhteisestä tavoitteesta saada järjestettyä Suomen suurin liikuntatapahtuma kunnialla joka vuosi. Jukolan järjestäminen on isäntäseuroille kunnia-asia ja pitkän arvokkaan perinteen vaalimista, mutta myös massiivinen ponnistus. Jukolan järjestelyyn tarvittavia peltoja ja metsiä ei ole tarjolla ihan joka paikassa ja myös näin suuren tapahtuman järjestämiseen tarvittavien lupien saaminen maanomistajilta ei ole kovin helppoa.

Jukolan viestin yhteishenki peittoaa oman kokemukseni perusteella helposti suomalaisten festareiden yhteishengen ja vastaavanlaista tunnelmaa en ole kokenut missään muualla. Kaikkien pitäisi joskus kokea Jukolan viesti paikan päällä!

Kerttu Salo