Röyhkeät polttoaine- ja autovarkaat kiusaavat Oripäässä

0
Oripääläisiä yrittäjiä kokoontui tiistai-iltana pohtimaan, mitä tehdä kunnassa syksyn aikana ilmenneille useille polttoaine- ja autovarkauksille. Kokouksessa perustettiin Whatsapp-ryhmä tiedottamista varten sekä yövartioporukka kiertämään katuja. Lisäksi odotetaan tarjousta vartiointiliikkeeltä. (Kuva: Tiina Siivonen)

ORIPÄÄ 30 vuotta linja-autoalan yrittäjänä toiminut oripääläinen Petri Valtanen sanoo, ettei tällaista syksyä ole ennen koettu. Kunnassa on tapahtunut syyskuun aikana ainakin kymmenkunta polttoainevarkautta ja lisäksi yhdestä hallista on viety kaksi autoa. Hän sanoo, että esimerkiksi paikallisen huoltoaseman pihasta ei ole aiemmin viety mitään, mutta nyt on anastettu jo kahdesti polttoainetta tankeista. Myös toisessa paikassa varkaat ovat käyneet useammin kuin kerran.

Kiinteistöjen riista- ja turvakameroihin tallentuneiden kuvien perusteella on osasta pystytty tunnistamaan autojen merkit, mallit ja värit. Myös yhden henkilön kasvot on tunnistettu.

– Hän ei ollut paikkakuntalainen, Valtanen vahvistaa.

Sen sijaan rekisterikilvet ovat jääneet hämärän peittoon.

Varkaat ovat olleet liikkeellä usein arki-iltaisin, mutta Valtanen tietää myös tapauksen, jossa tankki oli käyty tyhjentämässä auton ollessa pellonlaidalla parkissa ja isäntä lounastauolla. Tapaus sattui Kantatie 41:n varrella.

TURHAUTUNEET oripääläisyrittäjät ovat saaneet nyt varkaista tarpeekseen. Valtanen kertoo heidän kutsuneen toimijoita koolle pohtimaan, mitä asialle voisi tehdä. Kokouksessa mukana ollut ja Kankareen paalutus oy:tä edustanut Tiina Siivonen sanoo tärkeintä olevan informaation kulkeminen yrittäjien kesken. Hän kertoo, ettei esimerkiksi heille ole kantautunut aiemmin tietoa, että suurin osa polttoainevarkauksista on tapahtunut sadan metrin säteellä heidän yrityksestään Oripään teollisuusalueella.

– Myös kyläläisten on hyvä saada tästä infoa, hän pohtii.

Vaikka koolle kutsuminen tapahtuikin lyhyellä varoitusajalla, paikalle pääsi Valtasen mukaan yli 20 yrittäjää. Kokoukseen osallistui myös hiljattain Loimaalle vartiointiliikkeensä pääpaikan perustanut yrittäjä, joka oli luvannut jättää tarjouksen.

– Jos hyväksymme tarjouksen, vartiointiliikkeen auto alkaa kiertää Oripäässä öisin.

Sen lisäksi paikalliset aikovat valvoa varkaita itsenäisesti, ja ensimmäinen partio olikin liikkeellä jo heti kokouksen jälkeisenä yönä. Siivonen puolestaan kertoo perustaneensa Whatsapp-ryhmän, johon jäsenet voivat laittaa kuvia ja vinkkejä hämärähommissa olleista ihmisistä ja heidän autoistaan.

– Tähän rinkiin ja viestiryhmään saavat tulla mukaan myös ne, jotka eivät päässeet tiistai-illan kokoukseen, Valtanen toteaa.