Kuva: LL arkisto.

LOIMAA Ruoka- ja juomaveden keittokehotus saatiin Loimaalla purettua lauantaina iltapäivästä noin kello kolmen maissa.
Verkostovedestä perjantaiaamuna otettu näytetty todettiin puhtaaksi ja vesi juomakelpoiseksi, ja terveysviranomainen purki keittokehotuksen.
Veden keittokehotus jäi hieman vajaan parin päivän mittaiseksi, eikä talousvettä tarvinnut keittää keskiviikkoon asti, kuten aluksi arvioitiin.
Vesiongelmien syynä oli Pappisissa sijaitsevan pää- eli syöttövesijohdon putkirikko, joka korjattiin torstaina. Putkirikko osoittautui ennakoitua isommaksi, ja veden keittokehotus annettiin turvallisuussyistä, varmuuden varalta (LL 17.11.).
– Emme voineet ottaa riskiä, Loimaan Veden johtaja Kimmo Virta summasi maanantaiaamusta.
Keittokehotus koski entisen Loimaan kunnan ja kaupungin alueita.
Se, että talousveden keittokehotus jäi vain parin päivän mittaiseksi, johtui Virran mukaan siitä, että putkirikko saatiin korjattua arvioitua nopeammin, jolloin myös vesinäytteet päästiin ottamaan ennakoitua nopeammin.
– Meillä oli aluksi pelkona, että korjaustyö kestää pitkälle yöhön.
Hänen mielestään tilannetta ei olisi voitu hoitaa juurikaan nopeammin.
– Missään portaassa ei viivytelty.

Vesiliikelaitoksen henkilökunta on huuhdellut verkostoa. Koska kyseessä on iso päävesijohto, vedessä voi edelleen ilmetä rauta- ja mangaanisaostumia.
– Saostumat eivät ole terveydelle vaarallisia. Vettä on nyt juoksutettu eri paikoista, ja se on kääntänyt virtaussuuntia, Virta kertoo.
Hän sanoo vesiliikelaitoksen saaneen ilmoituksia vedestä ja korostaa veden juoksutuksen tärkeyttä.
– Ei riitä, että vetää vessan pari kertaa.
Veden pitäisi kirkastua suhteellisen nopeasti, jos saostumat ovat kiinteistön vesijohdossa. Jos ongelma jatkuu, Virta kehottaa ottamaan yhteyttä vesiliikelaitokseen. Silloin ongelma on todennäköisesti kauempana verkostossa ja jos lähistöltä löytyy vesiposteja, laitoksen henkilökunta voi tulla juoksuttamaan vettä.

Loimaan Veden johtaja kiittää henkilökuntaansa, joka hoiti tilanteen ammattitaidolla: asiat hoidettiin kunnolla, mahdollisimman nopeasti, mutta kuitenkaan hosumatta.
– Esimerkiksi putkia ei täytetty liian nopeasti.
Virta kertoo vesiliikelaitoksen saaneen tilanteen tiedottamisesta aika lailla palautetta ja sanoo, että tapahtuneesta otetaan oppia. Esimerkiksi tekstiviestin lähettämistä harkitaan vastaavissa tilanteissa.