Pakkanen lisännyt starttiavun tarvetta – ”Uudet akut ovat jo vähissä ja saatavuus kiven alla”

0
Jaakko Maunun mukaan pyhäpäivinä hinaustoiminta oli vielä rauhallista, mutta arjen koitettua on käynnistysapua tarvittu runsaasti.

Loimaa Uusi vuosi on alkanut raikkaalla kylmäkäynnistyksellä. Parkkipaikoilla onkin monella ollut edessään ikävä yllätys, kun aina luotettavat menopelit hyytyvät luonnonvoimien edessä. Autohuolto Maunu ky:n yrittäjä Jaakko Maunun mukaan apukäynnistystarpeita on Loimaan alueella riittänyt jonoksi asti.

– Uutenavuotena ei ollut mitään ihmeellistä, mutta maanantaina ja tänään ollut aika aktiivista hinaustoiminnan suhteen, tiistaina kymmenisen autoa lämmittelemään hinannut Maunu kertoo.

Kylmän sään tuottamat ongelmat eivät katso auton ikää tai merkkiä. Tiistain hinauskeikkojen kohteista valtaosa oli alle kymmenen vuoden ikäisiä. Ensin autoa yritetään herätellä apukäynnistimen avulla, ja tarvittaessa auto hinataan lämpimään halliin isompia toimia varten.

– Usein akun varaus on mennyt lyhyiden ajojen ja lämmitystarpeen vuoksi niin alas, ettei auto jaksa startata. Ei simahtamisessa välttämättä ole mistään muusta kyse, Maunu kertoo ja lisää pakkasen tuovan esiin muitakin, kuin akkuongelmia.

– Mutta kun akku tulee tiensä päähän, niin siinä jää Toyotakin kadunvarteen, Maunu hymyilee.

Pakkaset luovat omat ongelmansa myös hinaustoimitukselle. Autojen muoviosat ovat usein ryytyneet jumiin ja välillä hinausköyden kiinnittämiseksi vaaditaan luovuutta.

Vaikka akkujen kysynnässä tulee aina kovemmilla pakkasjaksoilla korkeakin piikki, ei niistä Maunun mukaan ole ollut pulaa ja sopiva akku löytyy nopeasti.

– Meillä on aina jokusia akkuja itselläkin hyllyssä, mutta pääosin ne tilataan varaosaliikkeen kautta. Tiistaina akkuja oli vielä hyvin saatavilla, mutta keskiviikkona ne olivat jo vähissä ja saatavuus kiven alla.

Akkuongelmiin varautuminen on joskus mahdotonta, sillä esimerkiksi oikosulun iskiessä täysin vaivaton menopeli saattaa hiljentyä täydellisesti kesken kauppareissun. Maunu suosittelee autoilijoita testaamaan ja tarkistamaan akkujen kuntoa aina tasaisin väliajoin.

– Monesti käy niin, että vielä ensimmäisellä pakkasjaksolla akku ei ilmoita mitään itsestään, mutta sitten seuraavalla sippaakin täysin.