Superviikonloppu vie vaaleihin

0
Loimaalla pääsi viikon aikana tutustumaan neljään presidenttiehdokkaaseen, kun kiertueet piipahtivat Loimaalla. Alexander Stubbin tilaisuudessa ulkoiltiin. KUVA: Maija Paloposki

Olli Rehn kävi jo maanantaina ( LL 9.1.), ja viikonloppuna Loimaalla näyttäytyivät Jussi Halla-aho, Sari Essayah ja Alexander Stubb (LL 16.1.).

Kampanjatilaisuudet olivat jotenkin söötin suomalaisia: ehdokkaat ja äänestäjät yhtä lailla konstailemattomasti toppatakeissaan ja pipoissaan. Toivottavasti kylmyys ja viima ei ennusta tulevan presidentin aikakauden poliittista ilmastoa.

Joka paikkakunnalle ehdokkaat eivät ehdi vaalien alla, se on selvää. Kertooko käynti paikkakunnan ja sen ihmisten merkityksestä äänestäjäpotentiaalina vai puolueen tai taustaryhmän paikallisen toiminnan tehosta – että seutu ja sen toimijat ovat tarpeeksi merkittäviä tai isoja yhteisöjä tullakseen kuulluksi?

Vai siitä, että seutu vain osuu sopivasti matkareitille?

Käyntien(kin) merkitys nähdään tulevina viikkoina, kun ihmiset käyvät uurnilla. Ennakkoäänestys alkaa jo nyt keskiviikkona 17. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 28.1. Miten tuleva presidentti meitä kuulee virassaan, on sitten toinen asia.

Toivoa sopii, että ehdokkaiden näkyvyys Loimaan seudulla yhdessä ja erikseen vaikuttaa äänestysprosenttiin. Toki sitäkin aiheellisempi toivomus saattaisi olla pressanvaalien perinteisesti hyvän äänestysinnon jatkuminen kesän eurovaaleihin ja tuleviin kunta- ja aluevaaleihin.