Kotivara – katso, pärjättäisiinkö toimittajien kotona 72 tuntia vaikka sähkökatkotilanteessa

0
Kotivara perustuu säilyviin kuivaruokiin. Kuva: Katja Kaartinen

Huomenna keskiviikkona 7. helmikuuta vietetään valtakunnallista varautumispäivää. Päivän tarkoituksena on herätellä kansalaiset pohtimaan, miten itse selviäisi häiriötilanteessa, esimerkiksi laajan talvimyrskyn aiheuttaman sähkökatkon tai säteilyonnettomuuden iskiessä. Jokaisen kotitalouden tulisi selvitä itsenäisesti vähintään 72 tuntia.

Tarvetta pohdinnoille on, sillä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön joulukuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan jopa 60 prosenttia kansalaisista ei selviäisi kahta päivää pidempään ilman juoksevaa vettä ja yli 40 prosenttia ei selviäisi ilman sähköä. Pisimpään vastaajat uskoivat selviävänsä ilman apteekkipalveluja, julkista liikennettä ja omaa autoa.

– Minut yllätti se, miten moni ei ole varautunut vesikatkoon. Harvalla on vettä, jota juoda tai jolla peseytyä, jos tulee vesikatko. Veden tärkeys varautumisessa pitäisi ehdottomasti tunnistaa, painottaa tutkimuksen tehnyt SPEKin projektityöntekijä Vilma Ristikangas .

Parhaiten suomalaiset ovat varautuneet häiriötilanteista tulipaloihin, kotitapaturmiin ja kyberrikollisuuteen. Heikoiten kansalaiset ovat oman arvionsa mukaan varautuneet säteilyonnettomuuteen, tulvaan ja myrskyyn.

Yleisin syy siihen, miksi ihminen ei ole varautunut häiriötilanteisiin, on se, että aihe ei kiinnosta tai ei ole tullut ajatelleeksi asiaa. Osa ei myöskään tiedä, mitä heidän pitäisi tehdä varautuakseen. Monet myös luottavat yhteiskunnan toimivan häiriötilanteessa riittävästi.

Valtakunnallisen varautumispäivän järjestämisestä vastaa Suomen Pelastusalan keskusjärjestö, Kuntaliitto ja Huoltovarmuuskeskus.

FAKTA

Kotivara 72 tuntia – ruoka

Juotavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä

Tuoreita hedelmiä, kasviksia ja juureksia

Leipää, näkkileipää, riisikakkuja, korppuja

Pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä

Hilloja, soseita

Muroja, myslejä, hiutaleita

Mehuja, mehukeittoja

Huoneenlämmössä säilyvää maitoa ja kasvijuomia

Kala-, liha- ja papusäilykkeitä

Lastenruokia, jos tarvetta

Pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, muusijauhetta, soijarouhetta

Erityisruokavalioiselle sopivaa ruokaa, jos tarvetta

Välipalapatukoita, keksejä, suklaata, sipsejä

Lemmikeille ruokaa, jos tarvetta

FAKTA

Kotivara 72 tuntia – tarvikkeet

Välttämättömiä lääkkeitä ja särkylääkkeitä

Paristoilla toimiva radio

Paristoja

Taskulamppu tai otsalamppu

Puhdas kannellinen ämpäri tai kanisteri

Ladattu varavirtalähde

Vähän käteistä rahaa

Kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä

Joditabletteja

Ilmastointiteippiä

Muovipusseja ja vessapaperia

Polttopuita, jos on takka tai puu-uuni

Ensiapulaukku

Palovaroitin

Alkusammutusvälineet

 

Riittääkö meillä vesi ja vessapaperi?

Toimittajat tutustuivat kodin hätävarastoihin

US/LS

Joka kotitalouden tulisi varautua pärjäämään häiriötilanteessa vähintään 72 tunnin ajan itsenäisesti.

Selvitimme toimitusten testiryhmällä, miten jokaisen oma kotitalous pärjäisi häiriötilanteessa vaadittavat kolme päivää. Kukaan ei valmistautunut tehtävään etukäteen, vaan jokainen kävi kodin kaapit läpi sattumanvaraisena päivänä. Jokaisella oli käytössään oheiset suosituslistat ruoka- ja muista tarvikkeista, jotka kodista tulisi löytyä 72 tunnin varautumista varten.

Miten kävi, riittäisikö tositilanteessa kaikille vettä ja myös mustille murkinaa? Vai tulisiko vessapaperista kinaa?

Ehtisikö pakastin sulaa kolmessä päivässä?

Yhden hengen ja koiran kotitalous kaupunkialueella

Yhden hengen talouteni säilyisi hyvin kolme vuorokautta hengissä kuivakaapistani löytyvillä aineksilla. Jos varsinaista ruoanlaittomahdollisuutta ei ole, vaan tuotteet pitäisi syödä sellaisenaan, karsiutuvat ruokalistalta kuitenkin riisit, kaurahiutaleet ja nuudelit.

Syötävää jää silti neljä säilykepurkillisia tomaattimurskaa, kaksi ananaspurkkia, kolme purkkia tonnikalaa, yksi maissisäilyke ja kookosmaito. Kaapissa on vanhentuneita hapankorppuja, kaksi pakettia suklaakeksejä sekä paketillinen tortilloja. Myös kaksi joulusuklaarasiaa on syömättä.

Lähdevettä on kolme litraa, jotka täytyisi hätätilanteessa säästää yhteishuoltajuudessa olevaa koiraa varten. Koiralle on myös vajaat viisi kiloa kuivaraksuja sekä avaamaton pussi luita ja vanhentuneita herkkukeksejä. Ihmisen juotavaksi jäisi 9×0,33 litran vissyä, kolme litran tölkkiä mehua, kaksi puolen litran limpparia ja pullo shampanjaa.

Myös jääkaapissa olevat kaksi myslijogurttia, kolme litraa maitoa, juusto, leikkele sekä puoli kiloa sipuleita, neljä porkkanaa ja kaksi paprikaa säilynevät hetken syömäkelpoisina.

Pakastimessa olevista ruoista voisi syödä aluksi ainakin leivät ja marjat. Alkuvaiheessa raakaa lihaa voisi syöttää koiralle. Ehtisikö pakastin sulaa täysin kolmessa päivässä?

Vessa- ja talouspaperia on 11 rullaa, muovipusseja löytyy kymmenkunta, särkylääkkeitä ja jodia on, mutta ei ensiapulaukkua. Kuitenkin laastareita ja erilaisia sidostarpeita löytyy. Palovaroittimia on kolme. Lisäksi on sammutuspeite, paristoilla toimiva radio ja AA-paristoja. Taskulamppuja on kolme, mutta yhtään niihin sopivia isoja paristoja ei ole. Kynttilöitä ja tulitikkuja löytyy. Kannellista ämpäriä tai kanisteria ei ole, mutta lattianpesuun soveltuva ämpäri kyllä on. Käsidesiä on, kosteuspyyhkeitä ei ole. Käteistä löytyy noin sata euroa.

Kaupasta lisää vettä ja puuvara kuntoon

Haja-asutusalueella asuva pariskunta ja pari koiraa

Pikainen inventaario keittiön kaapeissa antoi ajateltavaa. Erilaisia säilykkeitä, keksejä ja korppuja, hiutaleita, makaroneja ja jauhoja löytyi helposti useamman päivän tarpeisiin, mutta ei pisaraakaan vettä. Kodin ihmisasukkaille olisi janonsammuttajaksi tarjolla muutama purkki mehua pari litraa kivennäisvettä ja pullo kuohuviiniä, mutta koiraparoille ei olisi mitään.

Olen aina ajatellut, että pullotetun veden ostaminen kaupasta on tuhlausta. Hanasta saa hyvää vettä. Ja jos sattuisi käymään niin, ettei hanasta tulisi vettä, niin vajaan sadan metrin päästä löytyy kylän kaivo. Mutta olenko todellisuudessa innokas kaivamaan kaivoa kinoksista vuosisadan talvimyrskyn riehuessa ympärillä? En usko.

Kaivokin olisi hyödytön, jos ulos ei saisi lainkaaan mennä, esimerkiksi säteilyvaaran takia.

Omalle kauppalistalle tuli heti lisättyä pari litraa lähdevettä.

Sen sijaan pari varapussia koirien kuivamuonaa löytyy aina, osin siksi että lähimpään kauppaan on matkaa. Pitkää kauppamatkaa on myös kiittäminen siitä, että kaapeista löytyy helposti se kolmen päivän ruokahätävara. Kaupungin keskustassa asuessani ruokavarastoni olivat huomattavasti heikommassa jamassa.

Kaappien lisäksi myös pakastin on pullollaan syötävää. Kun kodissa on puuhella, niin pitkän sähkökatkon yhteydessä pakasteiden valmistus kävisi suhteellisen kivuttomasti. Kunhan puuvara on kunnossa. Toinen asia on, miten säilyttää viisi litraa kasvissosekeittoa ja ämpärillinen marjakiisseliä ilman jääkaappia.

Muut 72 tunnin varautumislistalla mainitut tavarat taloudesta löytyvät, ladattavaa virtalähdettä lukuun ottamatta. Tai sellainen on jossain kaapin perällä, mutta kukaan ei muista sitä koskaan ladata. Olemme siirtyneet käyttämään ladattavia otsalamppuja, koska ne ovat käteviä ja niissä on hyvä valoteho. Ehkä on kuitenkin syytä säästää ja pitää käyttökunnossa myös yksi patterilamppu.

Joditabletitkin puuttuvat, mutta joditablettien syömisestä ei ole mitään hyötyä meidän, yli 40-vuotiaiden, kohdalla.

Vähemmälläkin pärjää jos on pakko

Sinkkutalous kaupunkialueella

Kun yksin asuu pienehkössä kerrostaloyksiössä ja elää suhteellisen rytmitettyä elämää, ei kauheasti tule ajateltua viikkoa eteenpäin. Esimerkiksi kauppareissuilla tulee ostettua lähinnä juuri niin paljon tarvikkeita, mitä tulee tarvitsemaan seuraavaan kauppareissuun asti, ja kauppapäiviä pidän viikossa kaksi.

Koronapandemian ja Ukrainan sodan jälkimainingeissa hätävaratarvikkeiden olemassaolo nousi vahvemmin pinnalle ja varmasti laittoi ihmiset, hetkellisesti ainakin, ajattelemaan omaa hätävaravarastoaan.

Tapani elää vakiintuneiden kauppapäivien mukaan ja ostaa tarvikkeita seuraavaan reissuun asti mahdollistaa kyllä sen, että kotivaran ruokatarvikkeita löytyy kyllä 72 tunniksi, mutta ei kaikki kohdat eivät täyty.

Minulta ei löytynyt näkkileipiä, pähkinöitä, hilloja, murohiutaleita, kala- tai lihasäilykkeitä. Muut kotivaralistan tarvikkeet löytyivät.

Asunnostani löytyy myös särkylääkkeitä, paristolla toimiva radio, paristoja, taskulamppu, ladattu varavirtalähde, käteistä rahaa, käsidesiä, muovipusseja, ensiapulaukku, palovaroitin ja alkusammutusvälineet.

Kotivaralistaan liittyvistä kodin tarvikkeista minulta löytyivät siis lähes kaikki, mutta ruokavaraa voisi olla enemmänkin. Seuraavalla kauppareissulla täytyy miettiä, pitäisikö poiketa omasta tavasta ja katsoa pitemmälle. Uskon kuitenkin, että selviäisin 72 tunnista.

Ruuanlaitto vaatisi luovuutta

Lapsiperhe, kaksi aikuista sekä 7- ja 9-vuotiaat lapset

Jano meille tulisi ihan ensimmäiseksi, koska kotivarastamme puuttuu se tärkein eli juomavesi. Ruuan puolesta uskoisin meidän pärjäävän, mutta se kyllä vaatisi melkoista luovuutta.

Pakastimessa on noin 20 kiloa peuranlihaa sekä 3 pussia teerenrintapaloja. Arkkupakastin pitäisi ne viileänä sähkökatkonkin aikana, kunhan kansi pidettäisiin suljettuna. Lihan valmistaminen olisi pitkäpiimäistä hommaa sillä siinä pitäisi käyttää varaavaa takkaa sekä kaasugrilliä.

Yllätyin kuitenkin siitä, miten paljon kaapeissamme oli ruokaa vaikkemme olleet tietoisesti rakentaneet kotivaraa.

Kaapeista löytyy:

3,5 litraa maitoa, 2 tölkkiä pepsi maxia sekä mustaherukkatiivistettä.

3 kurkkua, vajaa kilo porkkanoita, 500 grammaa viinirypäleitä, 6 omenaa, 6 sipulia ja kilo perunoita.

Sulassa 3 ja pakasteessa 2 pakettia leipää ja kaksi viipaletta gluteenitonta leipää.

100 grammaa cashew-pähkinöitä ja 3 purkkia hilloa.

Puolikas paketti 4-viljan hiutaleita, 1,5 pakettia kaurahiutaleita ja pieni määrä muroja.

8 tölkkiä paseerattua tomaattia, 1 pussi ranskalaista sipulikeittoa.

2,5 pakettia riisiä (ei pika) sekä vajaa pussillinen makaronia ja paketti gluteenitonta spagettia.

1 pussi sipsejä, vajaa konvehtirasia sekä 2 pussia karkkia.

Noin 20 kiloa peuranlihaa ja vajaa kilo teertä.

Kotoa löytyvistä tavaroista puuttuvat paristoilla toimiva radio, ladattu varavirtalähde, joditabletit, ilmastointiteippi, vessapaperia on, mutta vähänlaisesti.