Omalla vastuulla

0
LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Jane Iltanen

Halpa henkivakuutus. Niinhän sitä on sanottu monesta asiasta – sekä heijastimista, pyöräilykypäristä ja turvavöistäkin jopa. Samaan sakkiin kuuluu myös palovaroitin.

Vaikka ne välillä piippailevat turhankin herkästi milloin ruoan käryistä ja patterien loppumisesta ilmoittaessaan, niin kiistatta ne ovat pelastaneet monta henkeä varoittaessaan alkaneesta palosta.

Pelastuslain muutos siirsi vastuun palovaroittimista asukkailta taloyhtiöille. Yhtiö siis hankkii jatkossa varoittimiet asuntoihin ja asukkaan vastuulla on edelleen niiden säännöllinen tarkistaminen. Omakotitaloissa omistaja vastaa palovaroittimien hankkimisesta ja niiden kunnossapidosta (LL 11.4.).

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kehottaa ihmisiä nyt kiinnostumaan siitä, millaisia päätöksiä heidän turvallisuutensa suhteen nyt tehdään ja varoittaa väärässä paikassa säästämisestä.

Taloyhtiöiden pitää nyt uudessa tilanteessa selvittää, millaisia laitteita ja miten monta varoitinta kuhunkin asuntoon tulisi hankkia. Palovaroitin tulee asentaa jokaiseen alkavaan 60 neliöön sekä kaikkiin kerroksiin, mutta yksi varoitin ei välttämättä riitä, sillä määrään vaikuttavat myös asunnon muoto ja paloriskit, kuten sähkölaitteet ja tulisijat.

Järjestön mukaan on jopa poikkeuksellista, jos asuntoon riittää yksi varoitin ja suosittaa asentamaan varoittimen ainakin jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen.

Tärkeimmät päätökset tekee kuitenkin jokainen tässäkin itse. Milloin uhrasit viimeksi ajatuksen kotisi paloturvallisuudelle ja mietit, miten hädän tullen tulisi toimia?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän