Menneisyydessä kaikki tarjonta oli paljon pienempää. Etenkin internet, erilaiset median alustat ja älylaitteet ovat helpottaneet ja kasvattaneet kaikkea sitä informaatiota, jota voi nielaista sisäänsä. Tämä informaatiotulva voi helposti jättää alleen ja synnyttää tunteen tukehtumisesta. Kuinka selvitä siitä tukehtumatta?
En ole itse pystynyt seuraamaan uutisia samalla tavalla Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Hetken hieman aktivoiduin uutisten seuraamisessa, mutta sitten ylikuormittuminen niistä alkoi uudelleen. Joskus pystyn selaamaan Ylen sovellusta tai ruokapöydällä lojuvia sanomalehtiä, mutta vain hetken. Kun puhelin värähtää ja näytöllä näkyy “uusi eläinlaji äärimmäisen uhanalainen” tai “35 000 kuollutta”, niin ahdistus alkaa uudelleen.

Tämän takia ymmärrän jokaista, joka ei pysty seuraamaan aktiivisesti uutisia tai halua olla perillä siitä, mitä tapahtuu. Vaalien aikaan saattaa ahdistua siitä, nouseeko äärioikeisto tai mitä politiikan kentällä tulee tapahtumaan. Ääriliikkeiden kasvava kannatus ja polarisoituminen ovat pakostakin pelottavia. En myöskään ihmettele, jos joku ei halua jatkuvasti lukea siitä, kuinka jälleen uusi hallituksen jäsen fantasioi väkivallasta tai kansanedustaja ampuu aseella maahan. Kuka ei pelästyisi tällaista informaatiota?
Tällä hetkellä voi myös nähdä ja törmätä kuviin ja videoihin erittäin raaoista iskuista Gazassa. Se kaikki kuvamateriaali voi itkettää, ahdistaa ja oksettaa, joten siltä haluaa väkisinkin välttyä. Jos itse on kuitenkin turvassa pommiuhalta, eikä tarvitse jatkuvasti haudata omia lapsiaan, on aitojen kuvien ja faktojen seuraaminen yksi tärkeimmistä tehtävistä. Hetkellinen ahdistus siitä, että ymmärtää, mitä muut ihmiset kokevat, ei nimittäin ole lähelläkään heidän tuskaansa.
On silti helppoa olla pihalla tästä kaikesta. Puhelimen voi laittaa äänettömälle, television pois päältä, jättää sanomalehden lukematta ja pysyä tietämättömänä. Välillä olo on myös onnellisempi, kun ei tiedä kaikkia kamaluuksia, joita maailmassa tapahtuu. Välillä kannattaakin pitää taukoa kaikesta, varsinkin jos kuormittuu nopeasti tai on hyvin empatiakykyinen.

Vieraantua ei kuitenkaan saa maailman tapahtumista. On hyvä tietää faktat, nähdä aidot kuvat ja kuulla oikeat tarinat konflikteista, sodista ja tällä hetkellä tapahtuvasta kansanmurhasta, jotta osaa muodostaa mielipiteensä faktoihin perustuen.
Vaikka raakuuksien näkeminen on välillä oksettavaa, on se samalla erittäin tärkeää. On tärkeää nähdä, kuulla ja ymmärtää, jotta voi kuunnella omaa myötätuntoaan ja tunteitaan. Vieraantuminen siitä, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu, on nimittäin pahin vaihtoehto kaikista.

Mona Lehto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän