Muodin mukaan

0

Mikä tappoi vuonna 1855 venäläisiä kenraaleja?

Muoti, totesi dokumentaristi Arvo Tuominen keväällä luennossaan Loimaan työväentalolla ( loimaanlehti.fi 11.4.).

Silloinen Venäjän tsaari Nikolai I:n soti Krimillä ja sai koko koko yhdistyneen Euroopan, ottomaanit, Ison-Britannian ja Ranskan vastaansa. Sota meni aivan pieleen Venäjän teknisen jälkeenjääneisyyden vuoksi, ja pian tsaari alkoi hautoa itsemurhaa. Koska se oli kuitenkin ortodoksiuskonnossa syntiä, tilanteen ratkaisemiseksi piti keksiä jotakin muuta.

Niinpä Nikolai alkoi käyttämään kesäunivormua keskellä jäätävää talvea.

Koska kenraalit halusivat pysyä tsaarin suosiossa, hekin alkoivat pasteerailla ympäriinsä kesäunivormuissa. Nikolai kuoli talven lopulla keuhkokuumeeseen ja muoti ehti harventaa myös kenraalikuntaa.

Britannian kuninkaallisen laivaston aluksen 1778 taistelussa voittanut fregatti Belle-Boule täysissä purjeissa ja kaikki 26 tykkiä tulittamassa.

Tällaisiin äärimmäisiin monimutkaisuuksiin saattoi törmätä 1700-luvun lopun ranskalaisen aateliston päissä, kun peruukkimuoti oli hulluimmillaan. Aikalaiskirjoitusten mukaan hiuslaitteissa on kuvattu fregattien lisäksi niin perijöitä imettäjineen kuin kaikkea papukaijoista saakka ( Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt ja ihmiset niiden takana , Eric Chaline). (Löysin muuten fregattiperuukkisen aatelisnaisen myös lapsuuden kiiltokuvien kansiostani.)

Aurinkokuningas Ludwig XIV keksaisi ensin siirtää aateliston pois Pariisista ja sitten vaatia tätä toimimaan mutkikkaan ja yksityiskohtaisen hovietiketin sääntöjen mukaan. Siihen kuului aseman ja varakkuuden esittely niin vaatteilla, koruilla kuin peruukeillakin.

Kaikki vain siksi, että Ludwig ei halunnut vanhemman aateliston ryhtyvän kapinaan. Hän järkeili, että kun saisi ylhäisön kilpaa hankkimaan loisteliasta muotia, näillä ei olisi enää varaa rahoittaa hankkeita, joilla juoniteltaisiin hänen syrjäyttämistään vallasta. Ja Versailles’n palatsin käytöskiemuroiden noudattaminen pitäisi aatelin myös Ludwigin lähellä ja kiireisenä, joten kapinoiden suunnittelemiselle ei jäisi edes aikaa.

Aurinkokuninkaan hovin loistosta ei tullut kuolematonta muotia, sillä kansa kyllästyi aatelin pröystäilyyn. Ja kuten tiedetään, vallankumouksessa eivät saaneet kyytiä pelkät peruukit.

Että tykkään suomalaisesta muodista. Saa pitää peruukkia tai olla pitämättä, tai pitää vaikka erilaista joka päivä. Ja kaikki saavat pitää päänsä, ehti sitten liehitellä hallitsijaa tai ei.

Toivon, että talvitakeillekin on vielä pitkään käyttöä.

Kati Uusitalo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän