ILOINEN PIHA 9: Vanhan maalaistalon pihapiiri henkii harmoniaa

Kasvimaa on perustettu lavakauluksiin. Takana näkyy uusi hedelmätarha. Kuva: Kiti Salonen

LOIMAA/HAARA Leena ja Jari Yli-Lassilan vapaa-ajanasunnon piha sijaitsee Haaralla. Lassila on yksi Loimaan kantatiloista, ja sen historia ulottuu 1500-luvulle saakka. Jarin isovanhemmat asuivat tilalla 1980-luvun alkupuolelle asti, minkä jälkeen tilasta tuli Jarin vanhempien kesäpaikka. Turussa asuvat Jari ja Leena ottivat tilan omistukseensa reilu viisi vuotta sitten. He ovat palkanneet paikallisia nuoria avuksi pihatöihin.

Jari ja Leena Yli-Lassilan suosikkipaikka on yksi pihan patioista, johon saunomisen lomassa on mukava tulla vilvoittelemaan. Takana näkyvä vanha savusauna toimii nykyisin vierasmajana. Kuva: Kiti Salonen

Reilu hehtaarin tontti rajautuu Haarajokeen. Tontin läpi kulkee vanha tienpohja. Yli-Lassilat ovat peranneet tontilta pusikoita, kaataneet puita, muuttaneet heinäpeltoja nurmikoksi ja perustaneet uuden hedelmätarhan. Pihapiiri vanhoine rakennuksineen on haluttu pitää tyyliltään yhtenäisenä ja harmonisena puita, kasveja ja koriste-esineitä myöten. Puutarhassa on hyödynnetty esimerkiksi vanhoja puusaaveja ja valurautapatoja.

Sata vuotta vanhan päärakennuksen lisäksi tontilla on 1800-luvun alkupuolelta peräisin oleva aitta, 1930-luvun navetta, vanha puuvaja ja 2010-luvun sauna. Vanha savusauna toimii vierasmajana. Pihalle on rakennettu useita patioita, laavu, rosvopaistikuoppa ja savustuspaikka vanhan kivijalan sisäpuolelle.

– Pihassa parasta on, että se on erittäin rauhallinen, vehreä, ilmava ja harmoninen, Jari Yli-Lassila sanoo.

– Pihalla voi heittäytyä riippumattoon lukemaan tai päiväunille, mennä laavulle paistamaan makkaraa tai patiolle istuskelemaan. Täällä on monenlaisia paikkoja, joissa olla, Leena Yli-Lassila kertoo.

Kiti Salonen

Tällä vuosikymmenellä tehty sauna on sovitettu tyyliltään muihin rakennuksiin sopivaksi. Kuva: Kiti Salonen

Jari ja Leena Yli-Lassila nauttivat kaikesta, mitä pihalla saa tehdä ja mullassa möyriä. Pihalla puuhastelu on hyvää vastapainoa työlle. Kuva: Kiti Salonen

Puutarhassa on useita paikkoja, joissa voi viettää aikaa, kahvitella tai lukea kirjaa. Kuva: Kiti Salonen

Tilan historia ulottuu 1500-luvulle asti. Yli-Lassilat ovat halunneet säilyttää pihassa menneen ajan tunnelman. Kuva: Kiti Salonen

Halkopinosta on tehty pihalle koristeellinen elementti. Kuva: Kiti Salonen

Vanha vinttisilta on hyödynnetty kukkamaaksi. Kuva: Kiti Salonen

Lue lisää 17.8.2017 lehdestä

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry