Elokuu on herukka-aikaa

0

MARJAT Heinä-elokuun vaihteessa käynnistyy herukoiden satokausi. Torikaupassa on jo näkynyt käsin poimittuja puna- ja mustaherukoita sekä karviaisia. Myös herukoiden konepoiminta on alkanut aikaisimmilla paikoilla. Elokuun alkupuolella konepoiminta etenee ja suurin osa herukkasadosta korjataan lähiviikkojen aikana.
Viime päivien ukkossateet ovat piiskanneet herukkapensaita, mutta suuria vahinkoja ei ole tapahtunut. Helteiden jatkuessa herukat kypsyvät nopeasti. Säilöjien kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä satoaika voi mennä nopeasti ohitse.
Herukoista ylivoimaisesti eniten viljellyn mustaherukan satomäärä on vaihteleva, ja kokonaissato on selvästi normaalia pienempi. Mustaherukan satoa ovat vähentäneet kukinnan aikaiset vaihtelevat säät. Kukkia on vioittunut kylmyyden takia ja toisaalta helteisen sääjakson aikana pölytys on jäänyt vaillinaiseksi. Punaherukan sadosta taas odotetaan normaalia ja marjoja on kehittynyt runsaasti.