Afrikkalainen koulupäivä kuvin Ypäjän kirjastossa

0

YPÄJÄ Metallisen soittokellon ääni kiirii arkiaamuisin Tansaniassa Ulugurun vuoristossa. Vuorossa oleva poikaoppilas kilisyttää kelloa ensimmäisen kerran seitsemän aikaan, ja kahdeksalta kello saattaa soida toisen kerran. Se on merkki siitä, että koulupäivä on alkamassa.
Lapset lähtevät kohti koulua kivisiä ja mutkittelevia vuoristopolkuja pitkin. Vahvakuosisissa muovikasseissa kulkevat mukana vihko ja kynät. Koulu on ilmainen, mutta koulupuku pitää olla, jotta lapsi voi osallistua opetukseen.

Seija Saarikoski-Silvolan mukaan pojat opettelevat viidakkoveitsen käytön Tansaniassa jo lapsena ja tytöillä on luonnonmateriaaleista valmistettuja leluja. Kuva: Marianne Rovio
Seija Saarikoski-Silvolan mukaan pojat opettelevat viidakkoveitsen käytön Tansaniassa jo lapsena ja tytöillä on luonnonmateriaaleista valmistettuja leluja. Kuva: Marianne Rovio

– Yhdeksän aikaan aamulla lapset ovat pihalla aamunavauksessa, jossa poikaryhmä soittaa rumpuja ja tytöt esilaulavat Tansanian kansallislaulua. Lippu nostetaan salkoon, ja lapset liikkuvat musiikin tahdissa rytmikkäästi käsiä ja lanteita heilutellen, kertoo Seija Saarikoski-Silvola, jolle afrikkalainen koulupäivä tuli tutuksi hänen käydessään useita kertoja Afrikassa projektitöissä, kuten Setlementin työleireillä.

AFRIKKALAISEN LAPSEN arkipäivään ja kouluelämään pääsee tutustumaan Ypäjän kirjastossa syyskuun loppuun asti Silvola-Saarikosken valokuvien avulla. Hymyilevät kasvot, onnellisuus ja työntäyteinen arki sekä yksinkertainen elämäntapa välittyvät kuvista ja kuljettavat katsojan mukanaan Afrikan mantereelle.

Marianne Rovio

 

Lue lisää 15.9.2015 lehdestä