Kotona asuvien iäkkäiden rokotukset alkavat helmikuun loppupuolella

0
Terveydenhoitaja Wilhelmiina Tiiri antoi tehosteannoksen perushoitaja Eija Kankareelle, joka työskentelee Tyksin Loimaan sairaalassa akuutti kuntoutusosasto B1:llä.

LOIMAA, ORIPÄÄ Loimaan kaupungin terveydenhuolto pääsee tämänhetkisen aikataulun perusteella aloittamaan kotona asuvien 85-vuotiaiden ja sitä vanhempien henkilöiden koronarokotukset kahden viikon kuluttua.
Terveydenhuolto on joutunut siirtämään yleisörokotusten aloittamista yhdellä viikolla, koska rokotteita saadaan Loimaalle odotettua vähemmän. Tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen kertoo, että Loimaan terveydenhuollossa odotettiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lääkekeskukselta 216 rokoteannosta ensi viikolle, mutta rokotteita saadaankin vain kolmasosa eli 72 annosta.
Odotettua pienempi rokotemäärä tarkoittaa myös sitä, ettei ensi viikolla päästä rokottamaan Oripään palvelutalossa eikä Tuulensuun Palvelukeskuksessa asuvia ikäihmisiä. Kyseiset rokotukset näyttävät viivästyvän niin ikään kahden viikon päähän. Sen jälkeen Loimaan kaupungin terveydenhuollon rokotusten piirissä olevat hoivakotien asukkaat on rokotettu vähintään yhteen kertaan.
Loimaalla kotona asuvien ikäihmisten rokotusten aloittaminen on jäljessä esimerkiksi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymää, jossa vuonna 1935 ja sitä ennen syntyneiden yleisörokotukset päästiin aloittamaan viime viikolla (FL 5.2.). Heikkinen arvelee yhdeksi syyksi sitä, että Loimaalla on paljon rokotettavia palveluasumisyksiköiden asukkaita, jotka ovat rokotusjärjestyksessä kotona asuvia edellä.

KOTONA ASUVIEN 85-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotusten piiriin lukeutuvat loimaalaisten ohella Oripäässä asuvat ikäihmiset ja heidän omaishoitajansa.
Alkuvaiheessa kotona asuvien ikäihmisten rokotuksissa ei ole käytössä ajanvarausta, vaan terveydenhuollon henkilökunta ottaa puhelimitse yhteyttä rokotettaviin. Yhteydenotot on tarkoitus aloittaa ensi viikolla. Kontaktointi ja rokotusjärjestys perustuvat aakkosjärjestykseen.
Rokotukset koskettavat noin 700 henkilöä, sillä ikäryhmään kuuluvista noin 110 henkilöä on jo saanut rokotteen hoivakodissa vähintään yhteen kertaan.
Johtava hoitaja Anni Lintula perustelee alkuvaiheen kutsukäytäntöä sillä, että Loimaan terveydenhuollolla on tämän hetkisen tiedon perusteella kahden viikon päästä käytössään ainoastaan pieni määrä, 50–100 rokoteannosta kotona asuvien ikäihmisten rokotuksiin. Osa rokoteannoksista menee hoivakotien asukkaiden ja henkilökunnan rokotuksiin.
Rokotusten edetessä terveydenhuolto ottaa käyttöön ajanvarauksen.
Koronarokotuksia ei järjestetä asukkaiden kotona, vaan heidät kutsutaan joko pääterveysasemalle tai Tyksin Loimaan sairaalaan. Tarkasta paikasta ilmoitetaan puhelun yhteydessä.
Omaishoitajista rokotuksen saavat ne, joilla on virallinen omaishoitajasopimus. Kaupungin terveydenhuollolla on tiedossa ne omaishoitajat, joita kyseiset rokotukset koskevat.

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusasiantuntijaryhmä suositteli viime viikolla koronarokotteiden annosvälin pidentämistä 12 viikkoon.
Loimaalla kuluvan ja ensi viikon koronarokotukset keskittyvät toiseen kertaan rokotettavien hoivakotien asukkaiden sekä terveydenhuollon henkilökunnan tehosteannoksiin.
Ylilääkäri Kirsi Jokinen perustelee Loimaan terveydenhuollon linjaa sillä, että hoivakotien rokotuksia saataisiin valmiiksi. Hänen mukaansa ensi viikon jälkeen Loimaalla siirrytään THL:n ohjeistukseen, ja annosväliä pidennetään kolmesta viikosta 12 viikkoon.
Heikkinen kertoo, että sairaalan akuuttien kuntoutusosastojen ja lääkärivastaanoton henkilökunnan rokotukset ovat jo pitkälle valmiit.

ROKOTUKSET siirtyvät aikanaan ikäjärjestyksessä kohti nuorempia ikäluokkia, kun 85-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotukset on saatu hoidettua.
Jokinen huomauttaa, että lähiaikoina Loimaallekin saadaan pieni määrä AstraZenecan rokotetta, jota tullaan antamaan suositusten mukaisesti alle 70-vuotiaille ja alkuvaiheessa riskiryhmiin kuuluville.
Hän muistuttaa, että yleisesti rokotteita on yhä saatavissa vähän, eikä kaupungin terveydenhuollolla ole pitkälle etukäteen varmaa tietoa sitä, paljonko rokotteita saadaan millekin viikolle. Tarkkoja päivämääriä rokotusten etenemisestä on vaikea antaa, aikataulut voivat muuttua päivittäin.