Markku ja Milo jättävät kierrätyskentän taakseen

0
Markku Nummela aloitti työt Loimaan jäteasemalla vuonna 2010 ja lopettaa ne ensi viikon lauantaina. Se tietää myös Milon poistumista aseman maisemista. Nummelan seuraajaksi on valittu LHJ:n Akaan jäteasemalla työskentelevä Aarni Partanen.

LOIMAA Espanjanvesikoira Milo säntää tervehdyskäynnille huomatessaan tutun auton, joka kaartaa Loimaan jäteaseman kierrätyskentälle.

Auton oven avauduttua kahdelle jalalle nousseen Milon intoilu hymyilyttää sen isäntää, jäteaseman hoitajaa Markku Nummelaa . Hänen mukaansa Milo morjestaa kaikki asemalle tulevat asiakkaat, mutta tutuimmat saavat siltä erityisen riemukkaan tervehdyksen.

– Olen työskennellyt täällä 11,5 vuotta, ja Milo on kulkenut mukanani työpaikalla ihan pennusta asti eli kuutisen vuotta.

Kaksikon työpäivät Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n (LHJ) jäteasemalla ovat loppusuoralla, sillä Nummela jää varhennetulle eläkkeelle. Hänen viimeinen työpäivänsä on 4. syyskuuta.

Ypäjäläiseltä karjatilalta kotoisin oleva Nummela kävi nuorena miehenä karjatalouskoulun Naantalissa, minkä jälkeen hän opetti tulevia tuottajia Loimaan maatalousoppilaitoksessa kuusi vuotta karjamestarin vakanssilla.

Kokkarekoulun opettajainhuoneen oven suljettuaan hän otti vetovastuun Varsanojalla sijaitsevalla kotitilalla ja työskenteli maidontuottajana 12 vuotta. Viimeisen aamulypsyn aika koitti vuoden 1998 huhtikuussa. Nummelan mukaan lehmähommien lopettamispäätökseen johtivat EU:n myötä tullut byrokratiarumba, kannattavuuden vaatimat rajut investointipaineet sekä elämäntilanteen muutos.

Tilanpidon jälkeen työmaisema muuttui tyystin, sillä Nummela kipusi kaatopaikkajyrän ohjaamoon Forssan Kiimassuolla.

– Jyrän lisäksi ajoin siellä muitakin koneita. Konekuskin hommat sujuivat, sillä aloin pelata koneiden kanssa heti sen jälkeen, kun kotitilalle tuli ensimmäinen traktori vuonna 1969.

Loimaan jäteaseman henkilöstötarpeesta Nummela kuuli sattumalta Kiimassuon kahvitaukokeskustelussa ja koputti seuraavan tauon aikana henkilöstöpäällikön ovelle.

– Halusin vaihtaa töitä, sillä päiväkaudet tärisevän koneen ohjaimissa koettelivat fysiikkaa.

Jäteaseman ammattimies on tullut asiakkaille tutuksi rennosta mutta riittävän jämptistä ja opastavasta palvelutyylistään.

– Asiakkaat kyllä arvostavat kierrätystä ja ymmärtävät, miksi jätteet pitää lajitella niin tarkasti.

Nummelan mukaan jäteaseman asiakasmäärä jakautuu aika tasaisesti ympäri vuoden. Pieni sesonkipiikki on nähtävissä maalis-huhtikuussa, ja eniten asiakkaita käy kesällä. Viikonpäivistä kiireisin on maanantai.

– Päivässä on 50–140 asiakaskohtaamista. Risupäivä on tietysti oma lukunsa, ja silloin on käynyt parhaimmillaan 260 ajoneuvoa päivässä.

Kun työvelvollisuudet ovat jääneet taakse, Nummela meinaa nauttia vapaudesta muun muassa sähkö- ja moottoripyöräilemällä.

– Voisi sanoa, että aion keskittyä oman ja läheisten hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Loimaan jäteaseman epävirallisen PR-tyypin hommat lopettavalla Milolla taitaa olla tärkeä rooli myös siinä.