VARSINAIS-SUOMEN sairaanhoitopiirissä on varmistettu kymmenen omikron BA.2-varianttia. Uusi alavariantti voi pitkittää meneillään olevaa tautiaaltoa.
– Jopa 98 prosenttia päivittäin diagnosoiduista koronatartunnoista on tänä vuonna ollut omikron BA.1-variantin aiheuttamia. Viime viikolla huomasimme seulontatestien positiivisissa tuloksissa muutoksia, jotka viittasivat omikron 2-varianttiin.

Olemme nyt varmistaneet kymmenen omikron 2-virusvariantin aiheuttamaa tartuntaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, Tyks Laboratorioiden ylilääkäri Tytti Vuorinen toteaa tiedotteessa.

Löydökset ovat eri puolilta sairaanhoitopiiriä. Tietoa tartuntojen alkuperästä ei ole. Omikron 2 on omikronvariantin alalinja, joka on levinnyt maailmalla nopealla vauhdilla. Esimerkiksi Tanskassa variantti on jo syrjäyttänyt alkuperäisen omikron 1-variantin.

Viruksen ominaisuuksista ei vielä ole tutkittua tietoa, mutta varhaiset havainnot viittaavat siihen, että sen aiheuttama tauti ei liene vakavampi kuin omikron 1-variantin aiheuttama. Uusi alavariantti voi kuitenkin pitkittää meneillään olevaa tautiaaltoa.

– Koronaviruksesta olemme oppineet sen, että uusi variantti syrjäyttää nopeasti vanhan valtavariantin, kuten omikron teki deltalle, Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen sanoo.